Avtor bv; foto: zemljevid visitzirovnica.si 12:27 pop TURIZEM

Trajnostno na pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna lahko na jutrišnji kulturni praznik počastimo z izletom v njegovo rojstno vas na tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica.

Tematska pot v Žirovnici vabi v rojstne hiše velikanov slovenske kulture. “Odkrijte razglede, ki so jih navdihovali, predvsem pa ne zamudite osrednje slovesnosti pri Prešernovem spomeniku v Vrbi,” vabijo v Žirovnici.

Letošnji pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica poteka pod sloganom Bog žívi vas Slovenke. Pot povezuje pet rojstnih hiš velikih mož, vendar je Žirovnica ponosna tudi na močne in ustvarjalne ženske, ki so živele v senci velikih mož, a pomembno prispevale h »kulturnemu vrenju« v vaseh pod Stolom. V ta namen bo v Vrbi na ogled priložnostna razstava z naslovom Bog žívi vas Slovenke.

V Žirovnici še sporočajo, da Slovenske železnice poleg rednih vlakov na slovenski kulturni praznik uvajajo tudi nekaj izrednih postankov vlakov v Žirovnici, zato se lahko na izlet podate trajnostno – preverite pa na spletni strani SŽ.

Kaj morate vedeti o Pohodu po Poti kulturne dediščine Žirovnica?

  • Pot povezuje Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, Čopovo rojstno hišo v Žirovnici, Finžgarjevo rojstno hišo v Doslovčah, Jalnovo rojstno hišo na Rodinah in Janšev čebelnjak na Breznici.
  • Med 8. in 16. uro je v vse muzejske hiše vstop prost.
  • 10 kilometrov dolga krožna pot je nezahtevna in primerna za pohodnike vseh starosti.
  • Pohodniki se podajo na pohod samostojno. Pot je označena z usmerjevalnimi tablami, ki vas vodijo od ene do druge znamenitosti. Table so nameščene v obe smeri, da lahko z odkrivanjem Poti kulturne dediščine Žirovnica začnete na poljubnem mestu.
  • Pri vsaki rojstni hiši stoji steber, v katerem je skrit žig za pohodnike. Žige lahko zbirate v Vodniku po Poti kulturne dediščine Žirovnica.
  • Vodnik po Poti kulturne dediščine Žirovnica za zbiranje žigov lahko kupite v Prešernovi in Čopovi rojstni hiši ali preko Spletne trgovine Žirovnica.

Več o bogatem celodnevnem programu na več lokacijah in o posebnem prometnem režimu, ki na ta dan velja v Žirovnici, pa najdete TULE.

(Visited 112 times, 1 visits today)
Close