9:10 dop TURIZEM

To slovensko mesto je postalo zeleni ambasador Evrope

Evropska komisija je oktobra v francoskem Grenoblu izmed treh finalistov za prejemnika naziva zeleni list izbrala Velenje. Mesto bo zato prejelo 200 tisoč evrov sredstev za izvedbo dejavnosti v letu, ki bo nosilo naziv evropskega zelenega lista. Za zeleno prestolnico Evrope 2024 so razglasili špansko Valencio.

V finalni izbor za zeleni list so se uvrstila tri mesta: Velenje, Elsinore (Danska) in Bistrita (Romunija). Velenje in Elsinore sta prejela naziv.

Cilji evropske nagrade zeleni list so trije: prepoznati mesta, ki izkazujejo dobre okoljske rezultate in zavezanost ustvarjanju zelene rasti, spodbujati mesta, da dejavno razvijajo okoljsko zavest in vključenost državljanov in Identificirati mesta, ki so sposobna delovati kot zeleni ambasadorji, in spodbuditi druga mesta, da napredujejo k boljšim trajnostnim rezultatom. Delovanje mreže je namenjeno izmenjavi dobrih praks ter povezovanju preteklih in aktualnih zmagovalcev ter finalistov obeh nagrad.

Zelena prestolnica in zeleni list

Naziv zelene prestolnice Evrope se vsako leto podeli evropskemu mestu z več kot 100.000 prebivalci, ki se je izkazalo za vodilno na področju okoljske, družbene in gospodarske trajnosti. V državah, kjer ni mest z več kot 100.000 prebivalci, se lahko prijavi največje mesto. Mesta, ki niso dovolj velika, da bi se potegovala za naziv zelene prestolnice Evrope, lahko kandidirajo za evropski zeleni list (EGLA). Nagrada je namenjena mestom z 20.000 do 100.000 prebivalci, njen cilj pa je priznati in spodbujati prizadevanja teh mest za boljše okoljsko upravljanje in rezultate. 

Slovenija je zeleno prestolnico Evrope že imela. Naziv je leta 2016 nosila Ljubljana.

Vir: Mestna občina Velenje

(Visited 178 times, 2 visits today)
Close