Avtor IF; foto: shutterstock.com 8:00 dop TURIZEM

To je 7 najbolj ogroženih krajev Evropske dediščine

Organizacija Euopa nostra (Naša Evropa) že od leta 1963 opozarja na evropsko kulturno dediščino, ki je ogrožena iz različnih razlogov.

Vsako leto izberejo sedem najbolj ogroženih krajev, za katere bi bilo nujno potrebno poiskati rešitve za njihovo trajnostno ohranitev.

Letos so med njimi:

Belgijska železniška postaja Kortrijk, ki je bila uničena med bombardiranjem leta 1944. Obnovili so jo leta 1958 v neoklasicističnem stilu. Sedaj ji grozi, da jo bodo porušili, ker želijo dobiti prostor za gradnjo nove postaje. Lokalna skupnost se zavzema za njeno ohranitev, saj je postala arhitekturna znamenitost.

Eno od ogroženih tudi pokopališče v Mostarju

Partizansko spominsko pokopališče v Mostarju je eno največjih antifašističnih spomenikov na Balkanu. Zgrajeno je bilo leta 1965, na njem pa je okoli 700 nagrobnikov. Žal je bilo cečkrat žrtev vandalizma, zato se zavzemajo za njegovo trajno zaščito in ohranitev.

Gruzijska trdnjava Čakvinji je bila zgrajena v mestu Zugdidi med 2. in 5. stoletjem pred našim štetjem, uprabljali pa so jo vse do 18. stoletja. Trdnjava že dolgo propada, zato bi bilo nujno potrebno najti način za njeno ohranitev, saj bi bila pomembna za družbeno ekonomski razvoj mesta in regije.

Nekdanje moravsko naselje Kleinwelka z misijonarsko šolo v nemškem mestu Bautzen iz 18. stoletja je bilo zaradi slabih življenjskih pogojev zapuščeno v 20. stoletju in že dolgo propada.

Pa tudi Sveti Stefan

Park Memento v Budimpešti je bil odprt leta 1993 kot zgodovinski muzej in izobraževalno-umetniško središče. V njem so postavljeni številni kipi iz komunističnega obdobja Madžarske, upravljalci pa nimajo dovolj sredstev za vzdrževanje.

Črnogorski otok Sveti Stefan z nekdanjim ribiškim naseljem je že več kot pol stoletja spremenjen v luksuzen turistični kompleks. Pri organizaciji Euopa nostra menijo, da bi morala črnogorska oblast omejiti razvoj turizma na otoku in v okolici ter ga odpreti za javnost.

V Srbiji so izpostavili Bistriške mline na reki Mlavi pri mestu Petrovac. Tudi več kot stoletje starim mlinom zaradi nevzdrževanja grozi propad.

Prejeli bodo strokovno in finančno pomoč

Izbrani kraji so upravičeni do strokovne pomoči in nepovratnih sredstev v višini 10.000 evrov Evropske investicijske banke. Sredstva so namenjena za pomoč pri izvajanju dogovorjene dejavnosti, ki bo prispevala k reševanju izbranih območij.
Letos so pri izboru najbolj ogroženih krajev igrali ključno vlogo stopnja vključenosti lokalnih skupnosti ter zavezanost javnega in zasebnega sektorja pri reševanju posameznih objektov. Pomemben kriterij je bil tudi potencial določenega območja, da deluje kot katalizator trajnostnega družbeno ekonomskega razvoja in orodje za spodbujanje miru in dialoga znotraj širše regije.

Vir: themayor.eu

(Visited 434 times, 1 visits today)
Close