8:00 pop TURIZEM

Tematska pohodna pot Kope in Ribniško jezero

Koroška planinska pot vodi po obronkih koroških dolin – Mežiške, Dravske in Mislinjske. Pot povezuje pogorja Karavank, Pohorja, Kozjaka in Savinjskih Alp. Krožna daljinska pot je dolga 230 km, lahko pa se po njej odpravimo tudi na krajše enodnevne ture.

Na širnih prostranstvih Pohorja in pogorjih Kozjaka, Olševe ali Smrekovca se priložnosti za dejavno doživetje narave ponujajo kar same. “Od daleč pa se svetlikajo vrhovi Pece, Uršlje gore in Raduhe. Ob markiranih planinskih poteh najdete koče, ki nudijo zavetje in prenočišče. Na potepu po koroških vrhovih in dolinah boste uživali tako priložnostni pohodniki kot tudi resni izzivalci strmin. Poučne so tudi številne tematske poti, primerne za sprehode. Na množico planincev tod, razen ob posebnih dnevih, ne boste naleteli, zato bo doživetje neokrnjene narave še toliko bolj pristno,” slikovito opišejo svoje poti na RRA Koroška.

Mi smo izmed številnih pohodnih in tematskih poti tokrat izbrali Tematsko pohodno pot Kope. Priljubljena pot med gorsko-turističnim centrom Kope in Ribniško kočo je urejena kot tematsko-pohodna pot, opremljena z informacijami o posebnostih Pohorja. Pot, ki je v eno smer dolga okoli pet kilometrov, je zaradi blagega terena primerna tudi za družine z otroki in starejše. Pot je bila izbrana za naj tematsko pot Koroške regije v letu 2015.

Za izhodišče sta primerni Ribniška koča ali pa večnamenski objekt Center Kope, pred katerim stoji prava “skorjanka”, v kakršnih so nekoč prebivali pohorski gozdarji. Pri Ribniški koči je vredno obiskati tudi bližnje Ribniško jezero. “Kako je jezero v resnici nastalo? Sprehodite se do jezera in ugotovite! Vmes pa boste s pomočjo lesenih knjig na klopeh ob poti spoznali, kaj so pohorske planje, kdo živi na njih, kdo v bližnjih gozdovih ter kaj je človek na Pohorju počel v preteklih stoletjih in kaj pravi legenda o Jezerniku,” svetujejo na Koroškem.

 

(Visited 1.281 times, 7 visits today)
Close