Avtor tekst in foto IF 7:27 pop TURIZEM

Svetina – gorska vas z idilično podobo

Prvi pogled na vas, ki se stiska na širokem razglednem prevalu, se odpre z višje lege, zaradi česar marsikoga očara kar takoj.

Vas Svetina je od Celja oddaljena le 13 kilometrov, a v hribovitem okolju ponuja presenetljivo idilično podobo.

Središče strnjenega naselja predstavlja velika markantna romarska cerkev Marije Snežne. Ponaša se  s poznogotskimi freskami, na zunaj pa izstopa z mogočno podobo osem kotnega zvonika, obrambnega stolpa.

Neobičajno je tudi neometano kamnito pročelje in s skrilavci pokrita strma streha. Nižje stoji še manjša cerkev Svetega Križa, ki jo mnogi spregledajo.  

Vas z ducatom hiš je skrbno urejena in nič čudnega, da je bila po oceni Turistične zveze Slovenije  že dvakrat razglašena za najlepšo gosko vasico Slovenije.

Zadnje počivališče Alme Karlin

Naselje v hriboviti pokrajini  je  obstajalo že v srednjem veku. Tu so imeli svojo pristavo in urad za upravo posestev tudi Celjski grofi. Po ogledu cerkve se velja sprehoditi še do pod vasjo ležečega  pokopališča, kjer sta pokopani pisateljica in popotnica Alma Maksimiljana Karlin (1889-1950) in njena prijateljica Thea Schreiber Gammelin (1906-1988).

Njuno zadnje počivališče označuje preprost kovinski križ. Thea je prijateljstvo z Almo opisala v knjigi z naslovom Dvoje življenj en cilj.

Na Almo se vsako jesen spomnijo domačini in ljubitelji njene literature. Sredi oktobra turistično društvo Štore organizira prireditev Almini dnevi, ki poteka v Domu na Svetini. Letos od 13. do 15. oktobra. Prireditev zaznamujejo potopisna predavanja, kmečka tržnica in še kaj.

Dom na Svetini je postavljen na razglednem pobočju tik nad vasjo, odprt pa je ob sobotah in nedeljah.

Več dostopov do Svetine

Do Svetine se lahko pripeljete po cesti, ki iz Celja vodi mimo Celjske koče ali pa po cesti, ki preko gozdnate pokrajine povezuje Štore in Laško. Dobre štiri kilometre oddaljena Celjska koča se ponaša  s pestro rekreacijsko ponudbo. V neposredni bližini je postavljen adrenalinski park, spustite se lahko po jeklenici ali pa se zabavate na  letnem sankališču.

(Visited 1.631 times, 3 visits today)
Close