Avtor in foto: Petra Nastran 2:30 pop TURIZEM

Sv. Mohor nad Kranjem – na pol poti med zimo in pomladjo

Sv. Mohor nad Kranjem je prijeten pohodniški cilj za takrat, ko nimate veliko časa, saj boste zanj v obe smeri potrebovali okrog treh ur.

Lahko pa se tudi “izgubite” med skritimi kotički in na travnikih sv. Mohorja nad Kranjem, kjer lahko najdete prostor zase, berete, se nastavljate soncu ter uživate v tišini.

Do Čepulj pridete iz Kranja ter sledite smeri za Sv. Jošt. Vozite po glavni cesti, prispete do Čepulj, ter parkirate na parkirišču na desni strani ceste.

Rahlo vzpenjajoča se pot

Že takoj na začetku poti se podamo v gozd in vzpon nam je lahko v tolažbo v smislu, da je to najbolj strm klanec na poti. Od tu naprej bo šlo bolj zložno. Sledimo oznakam za Špičasti hrib in Sv. Mohor (levo), kmalu pa pridemo do domačije Gaber. Pot nadaljujemo po gozdni stezah, ki je v tem času ponekod blatna, spet drugo pa še zasnežena ali poledenela. A prav hoja v tem času ima velik čar, saj se znajdemo na pol poti med zimo in pomladjo.

Pridemo do razglednega in širnega travnika, kjer pogled seže do Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank. Rahel vzpon nas pripelje do vasi Zabrekve, del Selške doline. Držimo se desne in kmalu pridemo do vzpetine, kjer stoji cerkev sv. Mohorja.

Harmonija narave

Kraj je pravi za uživanje v tišini narave in občudovanju lepot, saj vrh ni zelo obljuden. Je eden mojih najljubših vrhov in vedno vem, da bom tu prejela tisto, po kar sem prišla.  

(Visited 52 times, 1 visits today)
Close