Ste vedeli, da lahko turistične bone uporabite v planinskih kočah?

5 junija, 2020
Koča na Doliču(foto Manca Ogrin)

Še ne veste, kje bi porabili turistične bone? Vlada RS bo v naslednjih dneh pripravila in sprejela uredbo, ki bo jasno določila uporabo turističnih bonov, kot del tretjega protikoronskega zakona za omilitev in odpravo posledic epidemije.

V Planinski zvezi Slovenije so veseli, da bo bone mogoče koristiti tudi v planinskih kočah in zato si želijo, da bi se čim več Slovencev letos odločilo počitnice preživeti v objemu gora. S tem namenom so na poslanske skupine podali tudi pobudo za koriščenje bonov v več delih.  Ob obisku koč planince pozivajo, da upoštevajo priporočila NIJZ  glede higiene in spanja.

Slovenske gore – doživetja za vse

Slovenija in slovenske gore in hribi ponujajo mnoga doživetja za vse starostne skupine in planinske koče vas pričakujejo z dobrodošlico. “Obiskovalcem slovenskih gora je na voljo mreža več kot 2.000 planinskih poti v skupni dolžini preko 10.000 kilometrov po vsej Sloveniji, za katere skrbijo za to usposobljeni markacisti znotraj planinskih društev. Mreža poti ponuja torej številne izlete in pohode za vse ciljne skupine, tudi za tiste, ki se sicer zelo redko odpravijo v naravo. Da bo hoja po planinskih poteh varnejša in prenočevanje v kočah cenejše, vas ob tem vabimo, da se včlanite v PZS, največjo nevladno in prostovoljno organizacijo v Sloveniji,” povedo na PZS. Vse podrobne informacij dobite na www.clanarina.pzs.si, kjer se lahko tudi včlanite.

Lani 120 tisoč nočitev v kočah

Slovenske gore po oceni PZS letno obišče okoli 1,7 milijona obiskovalcev. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v letu 2019 vseh nočitev v planinskih kočah 120 tisoč. “Na PZS smo veseli, da bo bone mogoče koristiti tudi v planinskih kočah. Naše aktivnosti usmerjamo predvsem v promocijo doživetja gora in vzpodbujanje planinskih koč, da pripravijo turistične pakete, za katere bi lahko za nočitve z zajtrkom plačevali tudi z boni,” je razložil generalni sekretar PZS Matej Planko.

Bo bone moč koristiti v več delih?

V PZS se tudi zavedajo, da bo celoten znesek bona glede na nizke cene prenočitev oz. nočitev z zajtrkom v planinskih kočah v enem kosu skoraj nemogoče porabiti, niti v primeru bivanja cele družine. V času priprave zakona je zato PZS na vse poslanske skupine naslovila pobudo, ki bi omogočila koriščenje bonov v več ločenih delih. Besedilo zakona, ki je bilo na koncu sprejeto, ločenega koriščenja bonov ne prepoveduje, tako da pričakujejo, da bo vladna uredba predvidela tudi to možnost. Takšno pričakovanje so naslovili tudi na Kabinet predsednika vlade, gospodarsko ministrstvo in Direktorat za turizem.

Razlogov, zakaj se pri tem ukrepu ne sme spregledati planinskih koč, je seveda več. “V kolikor koriščenje bonov v več delih ne bi bilo mogoče, bi planinske koče ukrep bonov obšel in jih celo postavil v konkurenčno slabši položaj. Poudariti je potrebno, da je delež nočitev tujcev v visokogorskih kočah v prejšnjih letih presegel 50 odstotni delež in je potrebno zagotoviti preživetje koč v teh oteženih razmerah. Kljub temu da uradnega odgovora od pristojnih še nismo dobili, verjamemo, da bodo to upoštevali v pripravi uredbe,” je dodal Matej Planko.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 707 times, 3 visits today)