Spoznavanje dediščine prve svetovne vojne in tradicije sirarstva

9 oktobra, 2020

Pripoved vojaka s soške fronte je zgodba o dediščini prve svetovne vojne, povezane s sirarstvom. V Dolini Soče nas popelje od muzeja do strelskih jarkov in raziskovanja labirinta kavern.

Foto: Kobariški muzej

 

»Nepozabno doživetje za vse ljubitelje zgodovine, ki iščejo človeške zgodbe vojakov in osebne spomine svojcev, ki so se borili na območju soške fronte. Dodana vrednost doživetja je v nevsiljivem prepletanju zgodovinskega turizma s tisočletno tradicijo sirarstva na planinah v nekdanji vojni krajini, danes pa v dolini izjemnih naravnih lepot,« so doživetje Kobariškega muzeja opisali v Slovenski turistični organizaciji.

Foto: Kobariški muzej

 

Pot začnemo v najbolj obiskanem slovenskem muzeju, kjer skozi originalne predmete spoznavamo osebne zgodbe vojakov, ki so bili del enega od največjih spopadov na gorskem območju v zgodovini človeštva. Sledi vožnja na razgledni greben hriba Kolovrat, ki je bil pred 1. svetovno vojno meja med Avstro-Ogrsko in Italijo.

ZANIMIVO: Na Kobariškem so potekali eni najbolj krvavih spopadov na gorskem območju v vsej zgodovini človeštva. V 888 dneh je na prostoru 93 kilometrov padlo kar 300 tisoč vojakov.

 

Na obrambnih položajih raziskujemo kaverne in strelske jarke, za konec pa obiščemo sirarski muzej Od planine do Planike, kjer spoznamo tradicijo pašnih planin.

Muzej sirarstva Foto: Nea Culpa d.o.o., www.slovenia.info

 

NAMIG: Poskusite avtohtoni sir tolminc, ki ga poleti pridelujejo na planinah v Posočju po tradicionalnih postopkih, ročno obračajo in zori na lesenih policah.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 73 times, 2 visits today)