Avtor BR, Foto: Arhiv ZTK Žirovnica 1:20 pop TURIZEM

Slovenia Green: Žirovnica vabi v objem Alp in kulturne dediščine

Žirovnica na Gorenjskem je zagotovo ena od bolj znanih manjših destinacij v Sloveniji, z izjemno ohranjeno zapuščino literarne, ljudske in naravne dediščine, ki vedno znova navduši in prepriča še tako zahtevnega obiskovalca.

Naš največji pesnik, France Prešeren, se je rodil v Vrbi, od koder vodi ena najlepših tematskih poti v Sloveniji – Pot kulturne dediščine Žirovnica.

Znamenita tematska in pohodniška pot povezuje rojstne hiše Franceta Prešerna, Matije Čopa, Frana Saleškega Finžgarja in Janeza Jalna ter čebelnjak Antona Janše.

Foto: Miha Šest

Spoznavanje čebelarske dediščine

Prav čebelnjak pionirja sodobnega čebelarjenja, Antona Janše, vam bo razkril delček zgodovine čebelarjenja na Slovenskem, saj je narejen po vzoru čebelnjaka, ki ga je pred skoraj 300 leti zgradil oče Antona Janše. S svojim znanjem o marljivih čebeljih skupnostih je Anton Janša navdušil cesarski dvor, da je na Dunaju postal prvi učitelj čebelarstva. Ob predstavitvi čebelarske dediščine Žirovnice boste spoznali tudi slovensko tradicionalno poslikavo panjskih končnic.

Foto: Mitja Sodja

Skok v več kot 1500 let nazaj

V preteklost vas bo popeljal obisk arheološkega najdišča Ajdna nad Potoki, ki je eno najznamenitejših poznoantičnih arheoloških najdišč na Slovenskem. V 5. in 6. stoletju so se na skalno vzpetino na južnem pobočju Stola ob vpadih ljudstev s severa zatekli tamkajšnji prebivalci. Imeli so težko pot do vrha, napor obiskovalcev pa je danes poplačan z razgledom, ki se razteza do Julijskih Alp in Blejskega jezera.

Foto: ZTK Žirovnica

Zelena narava Žirovnice poživlja

Čudovito naravo lahko doživite ob obisku Doline Završnice, ki ji domačini rečejo Zavrh. Dolina je idealna za sprehode in kolesarjenje, gorski verigi Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp vabita na različno zahtevne pohodniške podvige in ponujata čudovite razglede na Blejsko jezero in okoliške kraje.

Raziščite še druge Slovenia Green destinacije na ekodezela.si – SLOVENIA GREEN.

Še več namigov za zanimiva doživetja v Žirovnici pa najdete TULE.

(Visited 278 times, 4 visits today)
Close