Avtor BR, foto: CPT Krško 7:35 pop TURIZEM

Slovenia Green: Tudi Krško z zlatim znakom!

Prvič je ocenjevanje v okviru certificirane sheme Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) prestala tudi destinacija Krško, ki je prejela zlati znak Slovenia Green.

Destinacija Krško vabi, da jo odkrijete in razodenete vsa kulturna, kulinarična, zabavna, poučna in razgibana doživetja.

Staro mestno jedro Krškega se razprostira vzdolž reke Save in bo navdušilo vse, ki ste naveličani pretiranega mestnega vrveža, saj si v mirnem okolju lahko pričarate zanimiv izlet. Na vstopu vas pozdravi Mestni muzej Krško, ki je sestavljen iz treh hiš, Valvasorjeve, Jarnovičeve in Kaplanove. V njem je na ogled več stalnih in občasnih razstav, med drugim stalna razstava kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička, ter razstavi Valvasorjevi v Krškem in Meščanka Josipina Hočevar.

Naokrog s kolesom ali peš

Na raziskovanje vinogradniških gričev se lahko podate z ekolesi. Na ogled vinskih kleti, kulturnih znamenitosti ali na pohodne poti v naravi pa peš. Nikar ne pozabite obiskati slapov na Bohorju ali pa se preizkusiti v ribolovu.

Na grad Rajhenburg

Grad Rajhenburg je po zadnji prenovi leta 2012 dobil izjemno privlačno podobo, ki jo dopolnjujejo tako z muzejskimi razstavami in programi kot tudi glasbenimi, gledališkimi in filmskimi predstavami. Med pomembnimi vsebinami je tudi muzejska predstavitev življenja in dela trapistov, ki so delovali na gradu med leti 1881 in 1947. Rajhenburški trapisti so bili prvi industrijski proizvajalci čokolade na Slovenskem. Proizvajali so jo pod blagovno znamko Imperial, ki jim jo je podelil avstrijski cesar Franc Jožef l. Bili so cesarski dobavitelji tako čokolade kot likerjev, kar je bilo največje priznanje za kakovost njihovih izdelkov.

Ponudbo gradu nadgrajuje moderno opremljena peninoteka

Na Sremiču nad Krškim so imeli trapisti svoje vinograde s sortnimi vrstami vinske trte, ki so jih prinesli iz Francije. Pridelovali so sortna bela in rdeča vina, že v letu 1895 pa so, kot prvi v našem okolišu, začeli proizvodnjo penin. Danes penine pridelujejo po klasični metodi iz različnih sort grozdja, predvsem kraljevine, chardonnaya, belega in modrega pinota, žametne črnine, modre frankinje, laškega rizlinga, rumenega muškata in lokalnega rumenega plavca. Prepustite se doživetju okušanja lokalnih mehurčkov.

Še več namigov za zanimiva doživetja v Krškem najdete TUKAJ.

Več Slovenia Green namigov za izlete pa TULE.

Vir: STO, CPT Krško

(Visited 120 times, 2 visits today)
Close