Avtor BR, foto: arhiv ZPTM Brežice 7:08 pop TURIZEM

Slovenia Green: Čatež in Brežice s termalno vodo in nepozabnimi gradovi

V Čatežu in Brežicah je zavod za turizem odgovoren tudi za razvoj podjetništva, kar se zagotovo zrcali v končni visoki oceni, saj se številne aktivnosti za turistično gospodarstvo izvajajo skozi različne podjetniške razpise in priložnosti.

Destinacija Čatež in Brežice je platinast znak Slovenia Green Destination uspela pridobiti s strateškim pristopom k razvoju turizma.

Na destinaciji posebej izstopa tesno sodelovanje javnega Zavoda za podjetništvo, mladino in turizem Brežice s Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru, ki nudi strokovno znanje pri pripravi ključnih razvojnih dokumentov.

Skok v termalno vodo

Destinacija Čatež in Brežice je bogata s termalnimi viri, kjer se lahko obiskovalci prepustijo vodnim radostim v notranjih in zunanjih bazenih največjega termalnega kompleksa v državi – Terme Čatež, ali pa si romantičen oddih v dvoje privoščijo v najmlajšem termalnem kompleksu v Sloveniji – Termah Paradiso. Oba ponujata pestre možnosti oddiha, v njuni neposredni okolici pa je na voljo veliko možnosti za športne aktivnosti.

Vinski cesti, vsaka na svoji strani Save

Po gričevjih občine Brežice se vijeta Podgorjanska in Bizeljsko-sremiška vinska cesta. Na desnem bregu Save je Podgorjanska vinska cesta, kjer uspeva slovenski posebnež med vini – cviček. V Gadovi peči, zibelki cvička, so domačini vzpostavili dežurne zidanice. Da cviček lažje steče po grlu, ga postrežejo skupaj s slastnimi domačimi dobrotami. Na levem bregu reke Save pa se vije Bizeljsko-sremiška vinska cesta, kjer pridelujejo rdeči in beli bizeljčan, ter druga odlična vina. Posebnost te vinske ceste so repnice – jame, izkopane v kremenčevem pesku, ki so jih nekoč uporabljali za shranjevanje repe in ostale ozimnice, danes pa so preurejene v prostor za shranjevanje in zorenje vin.

Štirje mogočni gradovi

Mogočne stavbe gradu Brežice, ki so nekoč služile kot zavetje pred turškimi vpadi, so danes namenjene organizaciji porok in drugih protokolarnih srečanj ter obisku turistov. V starem mestnem jedru Brežic stoji mogočna zgradba gradu Brežice, kjer že od leta 1949 deluje Posavski muzej Brežice. Obiskovalce še posebej navduši Viteška dvorana, ki s svojimi stropnimi freskami velja za najlepšo baročno dvorano na Slovenskem.

Nedaleč stran, blizu hrvaške meje stoji mogočni grad Mokrice, ki ima bogato zgodovino, o gradu pa obstajajo tudi različne zgodbe in legende. Danes je grad preurejen v butični Hotel Golf Grad Mokrice, z obzidjem gradu Mokrice se sredi stoletnih gozdov razprostira igrišče za golf z 18 luknjami na 66 hektarjih. Na južnih pobočjih Orlice se med stoletnimi gozdovi skriva grad Pišece. Ob gradu je urejen čudovit angleški park, v katerem še posebej izstopata 50 metrov visoka sekvoja in ribnik, ki daje gradu aristokratski pridih. Med bizeljskimi griči in vinogradi pa kraljuje grad Bizeljsko, kjer je urejena družinska vinska klet Wisell.

Še več namigov za zanimiva doživetja v Čatežu in Brežicah najdete TUKAJ

Izlete po Sloveniji pa lahko poiščete na naši spletni strani.

Vir: STO, ZPTM Brežice

(Visited 112 times, 2 visits today)
Close