Avtor fotografije Ivan Kebe 7:35 pop TURIZEM

Slivnica nad Cerkniškim jezerom, znana kot gora čarovnic

O hudobiji slivniških čarovnic, ki so bojda v Coprniški jami tik pod vrhom kuhale svoje napoje, zvarke, predvsem pa dež in ujme, je pisal že Janez Vajkard Valvasor

Slivnica je priljubljena izletniška točka in do planinskega doma tik pod vrhom vodi pot iz vsake vasi ob njegovem vznožju. Najvišji vrh hriba, ki se na severni strani dviga nad presihajočim Cerkniškim jezerom, je Velika Slivnica. 

Zaradi čudovitega razgleda na Cerkniško jezero in Notranjsko podolje so si Slivnico za svoje domovanje izbrale coprnice z Uršulo na čelu. In zato se nam zdi ta izlet za prihajajoče dni prav posebej primeren.

Na 1114 m visoko Slivnico vodi več lahkih označenih poti, ki trajajo med eno in dvema urama – najbolj poznani sta iz Cerknice in Grahovega. Prelep razgled na Cerkniško jezero in okolico, ki ga ponuja gora čarovnic, več kot poplača okoli 500 metrov višinske razlike.

Malo pod vrhom Slivnice Dom na Slivnici predstavlja točko, kjer se pohodniki lahko spočijejo, si privoščijo topel obrok ali napitek, v njem pa lahko tudi prespijo. Za praznike (31. 10. in 1. 11. 2022) imajo odprto!

Čarovnic ni več, lahko pa srečate medveda

“Če se boste prepustili čarobnosti sončnega zahoda in se v temi vračali v dolino, se ne bojte, čarovnice so se že dolgo tega umaknile v manj obljudene kraje,” zagotavljajo v Notranjskem parku.

Arheološke najdbe z Gradišča kažejo, da so Slivnico ljudje naseljevali že v prazgodovini in antiki. Kasneje so na njenih pobočjih kopali kremen in ga vozili v glažute na Javornikih, gozdarstvo in v manjši meri pašništvo pa sta živa še danes. Na strmih severnih pobočjih se namreč bohoti bukov gozd, vir lesa in dom vsem mogočim živalim, od hrošča bukovega kozlička do žoln, detlov, kukavic … pa tudi medveda.

(Visited 477 times, 7 visits today)
Close