Slepe doline v Brkinih – oaza miru

1 novembra, 2021
IF; foto: IF

V Brkinih se je izoblikovalo več tako imenovanih slepih dolin. Nastale so na pasovih fliša. Preko njih se pretakajo reke in potoki, ki poniknejo, ko pridejo do apnenčastih tal. Tam skozi v stoletjih izoblikovanih breznih izginejo v podzemlje, doline pa se zato končajo s čelno pregrado.

Dve izmed tovrstnih nenavadnih dolin boste našli pri kraju Materija. Iz nevpadljivega kraja ob magistralni cesti proti Hrvaški se za začetek povzpnite do kilometer oddaljene cerkvice sv. Jurija pri Taboru. Lepo obnovljena cerkev iz 17. stoletja stoji na robu naselja nad prepadno steno, pod katero ponika potok Ločica. Z razgledne terase se odpirajo razgledi na slepo dolino z naseljem Brezovica v sredini. V dolino se lahko seveda tudi spustite in sicer po cesti, ki vodi preko naselja Rožice. Postanek si velja omisliti že tik pred vstopom v dolino, kjer reko prečka star kamniti most z oboki. Zanimivo je tudi bližnje naselje s cerkvijo in nekaj starimi hišami.

Precej bolj osamljena je kak kilometer oddaljena dolina Odolina, katero je izoblikovala ponikalnica Brsnica. Dolina je danes zapuščena, le nekatera polja so občasno obdelana. Na veliko bolj živahne čase spominjajo le ruševine renesančnega dvorca baronov Marenzi in cerkve sv. Petra iz sredine 17. stoletja. Dolina je res prava oaza miru, daleč od podob sodobnega življenja.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 114 times, 6 visits today)