Avtor fotografije: Jošt Gantar, www.slovenia.info 7:50 dop TURIZEM

Šenkova hiša na Jezerskem prejela mednarodno priznanje za trajnost

Švica in Kneževina Lihtenštajn sta že šestič podelili mednarodno arhitekturno nagrado Konstruktivne Alpe (Constructive Alps) za trajnostno prenovo in gradnjo v Alpah. Žirija je izmed 240 prijavljenih projektov iz sedmih držav prepoznala 11 projektov kot izjemnih.

Med nominiranimi projekti so bili tudi trije slovenski projekti: Šenkova hiša z Zgornjega Jezerskega, Hotel Bohinj v Bohinju in brv na Rju v Bohinju.

Prenovljena Šenkova hiša prejela priznanje

Hiša stoji na tem mestu že vsaj 500 let, ohranila je svojo podobo in likovne detajle. Po temeljiti prenovi, pri kateri je bil kot gradbeni element uporabljen lokalni les, osnovni gradnik pritličnega dela stavbe pa je ostal 500 let star kamen, zato se predvideva dolga življenjska doba objekta ob minimalnih stroških rednega vzdrževanja. Gre za izrazito nadpovprečno trajnosten objekt, ki s svojim videzom deluje mogočno in daje pečat Šenkovi domačiji ter celotni veduti Kamniško-Savinjskih Alp, pod katerimi stoji.

Prenova pomeni ohranjanje arhitekture naših prednikov za nove rodove. S preusmeritvijo v turistični objekt je bila dana možnost vsakomur, da si ta arhitekturni biser tudi sam ogleda in dediščino tudi občuti in doživi. Pomembno je tudi, da je z obnovo in novo dejavnostjo Šenkove hiše omogočeno preživetje sedmim redno zaposlenim domačinom in celotni družini, ki na kmetiji živi in dela.

Vir: MOP

(Visited 64 times, 18 visits today)
Close