S kolesom po Parku Škocjanske jame

23 aprila, 2021
Avtor: Jošt Gantar

Park Škocjanske jame leži na matičnem Krasu in je pravi muzej na prostem. V njem lahko spoznavate lepo razvite površinske in podzemne pojave, med katerimi z naravno prvinskostjo vsekakor izstopa splet Škocjanskih jam.

Območje slovi po izjemnih arheoloških najdbah, pionirskih raziskavah kraškega podzemlja ter bogati naravni in kulturni dediščini.

Park je prepreden z zanimivimi kolesarskimi potmi, izbrali smo dve.

Divaški kolesarski krog

Zahtevna, a izjemno slikovita pot pelje skozi park Škocjanske jame, nato pa se po privlačnem naselju Rodik prične vzpenjati v hribovite Brkine. Na Artvižah dosežemo najvišjo točko, nato se spustimo proti dolini Reke. Severni del poti je speljan pod Vremščico ter skozi Senožeče in Laže proti Dolenji vasi, znani po samostojno stoječem taborskem stolpu. Od tu do Divače je le še streljaj čez prelaz Čebulovico.

Pot Po parku

Večji del poti poteka po ožjem zavarovanem območju parka. Na njej si bomo med drugim lahko ogledali cerkev sv. Helene v Gradišču pri Divači s freskami iz 15. stoletja, nekatere markantne kraške pojave, med katerimi velja izpostaviti skoraj 100 m globoko brezno Okroglica, vas Škocjan s čudovitim pogledom na sotesko Reke in manjšimi muzejskimi zbirkami, ter zanimivo spahnjenco Vnckove domačije iz začetka 17. stoletja.

Avtor: Jošt Gantar

 

Članek je bil v celoti objavljen v reviji Eko dežela Lupa 2019.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 235 times, 3 visits today)