3:00 pop TURIZEM

S kolesom po Gorenjski!

Iz kolesarskega vodnika Sebastjana Veharja ‘S kolesom po Sloveniji’, ki ga je izdala Založba Mladinska knjiga, smo izbrali izlet po Gorenjski, na katerem spoznavamo slikovite kraje in vasi, ki jih ta regija skriva.

Foto: Iztok Pipan

Foto: Iztok Pipan

Na Gorenjsko, na vódo!

Kolesariti začnemo po ulici Kolesarska pot od končne postaje ljubljanskega MPP št. 1, mimo opuščenega površinskega peskokopa, proti ‘svetilniku’ v podobi cerkve sv. Jakoba. Mirna asfaltna cesta je bila pred stoletjem glavna povezava med Kranjsko in Notranjsko, danes pa je bolj kot ne kolesarska oaza. Medvode so precej industrijske, zato kar hitro mimo njih čez stari most, s katerega je lep razgled na opečnato okroglo stavbo knjižnice in Šmarno goro, levo pa spremljamo table za Kranj. Le 200 metrov vzpona po glavni cesti in v krožišču skrenemo desno do Zbiljskega jezera.

Takoj pod klancem je veliko parkirišče, ob Zbiljskem jezeru pa gostilna, nekaj lokalov, izposojevalnica čolnov in otroška igrala, pa tudi vsakoletni koncert priredijo. Ko jezero prečkamo, je ob njem hotel Kanu in malo naprej kamp v Dragočajni (hotel in avtokamp).

Zbiljsko jezero

 

Na Trbojskem jezeru poleg čolnarjenja lahko surfate, saj je vetra večinoma vedno dovolj, po novem pa po jezeru lahko tudi supate. Za počitek in zavetje pred slabim vremenom so urejene tudi štiri lesne ute za opazovanje ptic.

Do Kranja zdaj ni več daleč, po cesti skoti Trboje, Prebačevo in Hrastje, do starega mosta čez Kokro na Hujah v neprometno mestno jedro, kjer znamenitosti, pa tudi kotičkov za počitek in okrepčilo ne manjka. Vračamo se po krožni poti, čez Kokrico, mimo Brda, Predoselj in Šenčurja do Brnika, kjer je z razgledne terase odličen razgled na živahen utrip – še posebno v poletnih mesecih – letališča, z dobrim daljnogledom pa tudi na progo za motokros in drzne motoriste na drugi strani pristajalnih stez letališča. Malo dalje nas v Spodnjem Brniku cestno krožišče usmeri v Vodice, naprej proti Smledniku in pod Šmarno goro v Tacen, od koder nas kolesarska pot vodi do izhodišča tega dolgega, a privlačnega ravninskega izleta.

 

Dolžina: 57 km

Skupaj vzpona: 500 m

Zahtevnost: lahka do srednja zaradi dolžine

Trajanje: cel dan

(Visited 379 times, 1 visits today)
Close