Robidišče – najzahodnejša slovenska vas

30 novembra, 2018

Na kaj vas asociira ime vasi Robidišče? Zagotovo na robide, po katerih ima kraj prav zares ime. A poleg tega je to tudi najzahodnejša vas v Sloveniji, ki na široki terasi leži v Breginjskem kotu.

Petra Nastran

Severno, zahodno in južno jo obdaja državna meja in lahko rečemo, da predstavlja mejni kamen s sosednjo Italijo. Takoj čez mejo se nahaja Beneška Slovenija in zgodovinsko je bil ta kraj zelo povezan s kraji na drugi strani meje.

Foto: Igor Baloh - parin
Foto: Igor Baloh – parin

Razburkana zgodovina

Robidišče leži na desnem bregu reke Nadiže in je živi spomenik, ki v obiskovalcu zbudi občudovanje ter nostalgijo. Od začetka srednjega veka je ta del ozemlja pripadal Oglejskemu patriarhatu, kasneje prišel pod Beneško republiko, nato pa priključen kraljevini Italiji. Med leti 1815 in 1866 je pripadal Avstriji, nato pa bil spet dodeljen združeni Italijanski kraljevini. Leta 1947 se je začela pisati manj lepa zgodovina, ko so Robidišče odcepili od matične Beneške Slovenije – takrat je več kot 150 domačinov z vozovi odšlo v noč ter si našlo domove po različnih koncih sveta. Leta 1910 je bilo tu 228 prebivalcev, nato pa se je njihovo število skokovito zmanjševalo. Vedno bolj so ugašala ognjišča domačij, leta 1976 pa je vas zelo prizadel še potres. Osamosvojitev Slovenije jih je dočakalo še le 17, danes pa v vasi živi devet prebivalcev.

Beneška arhitektura

Kljub marsikdaj neprijazni zgodovini je Robidišče še vedno pristna vas, ki ima ohranjeno beneško arhitekturo. Tu se boste ob sprehodu po mirni vasi lahko nagledali čudovitih razgledov ter se nadihali zgodovine, ki kipi iz kamnitih hiš. Ena izmed njih je 300 let stara Vančna hiša, ki ima originalno notranjost s črno kuhinjo.

Foto: Igor Baloh - parin
Foto: Igor Baloh – parin

Robidišče je prav zares skrit kotiček. A vsak biser je skrit, kajne?

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 391 times, 4 visits today)