Avtor IF 12:00 pop TURIZEM

Repov slap v Podvolovljeku, h kateremu vodijo kačji pastirji

V redko poseljeni dolini Podvolovljek, ki povezuje prelaz Črnivec in Luče v Savinjski dolini, se skriva več slapov. Do najbolj znanega Repovega slapa vodi označena pot, ki se začenja pri Žagerskem mlinu.

Mlin stoji tik pod parkiriščem ob cesti in je bil zaveden v kataster že v času Marije Terezije. Ob mlinu stoji informativni pano, ki vabi na obisk tematske poti. Ta nas v pol ure privede do atraktivnega slapa.

Sprva strma pot med mogočnimi drevesi privede do Petkove mlake. Umetno ustvarjen biotop je nastal z zajezitvijo izvira in v njem se dobro počutijo dvoživke ter žuželke. Med slednjimi so še posebno zanimivi kačji pastirji, ki so postali tudi prepoznaven simbol tematske poti. Najdemo jih na kažipotih.

25 metrski slap

Ob mlaki je postavljenih nekaj lesenih klopi, kjer si lahko oddahnemo ali le prisluhnemo naravi. Pot se nadaljuje po kolovozu, potem pa se odcepi desno in kmalu privede do doline, skozi katero se prebija potok.

Po prečkanju lesenega mostička je pot speljana ob desnem bregu. Kmalu se pojavi več brzic in na koncu še Repov slap. Po lesenih lestvah se je mogoče povzpeti do majhnega tolmuna in preko brvi do razgledišča. Repov slap pada čez stene v treh stopnjah, v skupni višini dobrih 25 metrov.

Še pol ure do slapa Cuc

Kdor ima še kaj volje po raziskovanju, lahko obišče še mnogo višji slap Cuc (60 metrov). Zapeljati se je potrebno po glavni dolinski cesti navzdol do desnega odcepa k domačiji Rihar. S kažipoti označena pot sprva vodi po travnatem kolovozu, do slapa pa je dobre pol ure hoje.

 

 

 

(Visited 492 times, 2 visits today)
Close