Raziskujmo po Sloveniji

2 avgusta, 2020

Podravje
Turizem v Podravju temelji na slikoviti pokrajini, ki ljubiteljem narave in športnikom nudi veliko možnosti preživljanja prostega časa. Širša okolica Drave tako ponuja zanimive turistične destinacije z naravnimi in kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi, ki bodo očarale prav vsakega obiskovalca.

 

Soteska Gačnik
Za pohodnike, ki se potepajo po Idriji, domačini priporočajo vzpon na Vojskarsko planoto z razgledi od Triglava do Snežnika. »Nikakor ne smete izpustiti razgledne točke Hudournik, od koder se odpira pogled na idrijski tektonski prelom. Ko se boste od Hudournika vračali v vas Vojsko, najvišjo ležečo vas na Primorskem, nikar ne spreglejte partizanskega grobišča na Vojščici. V vojskarskih gozdovih pa se še vedno skriva Partizanska tiskarna Slovenija, kjer so tiskali edini odporniški dnevnik v okupirani Evropi.

soteska-gacnik-vojsko

 

Pogled s Pohorja
Neokrnjena gorska narava, gozdovi z razvejano mrežo cest in poti ter skriti kotički, ki sta jih izoblikovala človek in narava – vse to ponuja Koroška. Kot povedo domačini, so enako lepe in vznemirljive tudi postaje na teh poteh, kjer bo vsakega popotnika sprejelo robato, a dobrodušno gostoljubje domačinov.

koroska_pogles_s_pohorja_foto_tomo-jesenicnik

Tunel Strunjan – Parenzana
Zelo priljubljena je tudi kolesarska pot zdravja in prijateljstva, Parenzana, nekdanja istrska železniška proga med Trstom in Porečem. V Izoli gre proga skozi predor Šalet, ki je dolg 244 m in je v celoti obzidan s klesanimi kamnitimi bloki lokalnega izvora. »Pred kratkim je občina Izola še dodatno popestrila kolesarsko doživetje na Parenzani in v okviru čezmejnega projekta ‘Parenzana Magic’ ob progi postavila vadbene postaje. Pot je razgibana in primerna za vsakogar, saj ni predolga niti prezahtevna, zato pa je zanimiva, raznovrstna in informativna,« pojasnjuje Dean Kocjančič iz Turističnega združenja Izola. Ob progi je cela vrsta počivališč, kjer si lahko oddahnemo pred nadaljevanjem poti in pridobimo zanimive informacije. Začetek poti je tik ob mejnem prehodu Škofije, nato se za avtomobile prepovedana cesta nadaljuje v Dekane, mimo Kopra proti Izoli in vse do Portoroža. »’Pot zdravja in prijateljstva’ je prava odločitev za vse, ki bi radi stopili v zgodovino starih mest, se seznanili z naravnim bogastvom istrske obale in se srečali z lepoto gričevnatega podeželja,« še doda Kocjančič. Pot je postala simbol prijateljstva med slovenskimi, italijanskimi in hrvaškimi občinami.

tunel-strunjan-kolesarjaparenzana-turistino-zdruzenje-portoroz
Naravni park Jovsi
Jovsi so poplavna ravnica z obsežnimi vlažnimi in poplavnimi travniki, kjer so se zaradi tradicionalnega načina kmetovanja ohranile nekatere živalske vrste, ki so danes v evropskem merilu ogrožene. Zaradi specifičnih ekoloških, klimatskih in antropogenih razmer se je ohranila tudi velika pestrost rastlinskih vrst in združb; tu je bilo najdenih 132 rastlinskih vrst in 18 rastlinskih združb, med njimi nekaj redkih in pomembnih za slovensko floro in vegetacijo. Največje bogastvo Jovsov so gotovo ptice. Na odprtem svetu močvirnih travišč in grmišč je bilo zabeleženih več kot 80 vrst ptic, med njimi jih je dobra četrtina na rdečem seznamu ogroženih gnezdilk Slovenije. Jovsi so tudi edino potrjeno gnezdišče kosca v Panonski Sloveniji, ptiča, ki je ogrožen v svetovnem merilu. Po podatkih Turistično-informacijskega centra Brežice lahko park Jovsi glede na pestrost in zastopanost ogroženih vrst uvrščamo med ornitološko najpomembnejša območja v Sloveniji. Voden ogled je omogočen po predhodni najavi.
????????????????????????????????????

 

Križna jama – svet podzemnih jezer
Križna jama je svetovno znana kraška jama, njena posebnost so podzemna jezera s sigastimi pregradami in najdišče kosti jamskih medvedov. Za začetni del jame so značilne velike dvorane. Drugi rovi so ponekod prekinjeni s sigastimi čoki ali s skalami, ponvicami in manjšimi kapniki. Že po nekaj sto metrih ni več svetlobe, zato od tu naprej jamo raziskujem s pomočjo ročnih svetilk. Glavni rov se nadaljuje skozi Veliko dvorano proti kapniku Čimborasu – tam si lahko ogledamo razstavljene kosti jamskih medvedov, ki vzbujajo zanimanje s svojo velikostjo in številčnostjo. Pot se nadaljuje po rovu, ki odvaja vodo iz prvega jezera. Nato se s čolnom podamo na 10 -minutno vožnjo po I. jezeru.

ob-jamskem-potoku-krizna-jama-foto-peter-huber

Opazovanje zvezd v Bohinju
Podajmo se na opazovanje nočnega neba nad Bohinjem. Javni zavod Triglavski narodni park letno organizira javna opazovanja nočnega neba v centru Bohinjka v Stari Fužini in na Voglu. Ob nočeh brez Lune je zanimivo opazovati meglice in zvezdne kopice naše Galaksije in oddaljene druge galaksije. Ponoči je lepo pogledati tudi po pokrajini. Z Vogla se jasno vidijo lučke nočnih obiskovalcev Triglava.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 92 times, 3 visits today)