Raziskovanje bližnjih (domačih) krajev izboljšuje razpoloženje

2 julija, 2020

Trenutno zaradi epidemiološke situacije možnost večjih potovanj za marsikoga ni v načrtu, je pa nova raziskava pokazala, da nam raziskovanje domačih krajev izboljšuje razpoloženje ravno tako kot raziskovanje daljnih neznanih krajev sveta.

 

Raziskava, objavljena v reviji Nature Neuroscience, se je osredotočila na lokacijo in razpoloženje prek 100 ljudi v več mesecih in spremljala, kako srečni so glede na to, kam potujejo.

Pokazalo se je, da nove izkušnje, ki prinašajo srečo, niso nujno takšne, ki spreminjajo življenje – že raziskovanje svoje soseščine je lahko ugodno za naše duševno zdravje.

Kar je pomembno za pozitivno razpoloženje je obisk različnih krajev, ne pa razdalja do njih. Dozo sreče lahko dobimo že, če razbijemo dnevno rutino. Pozitivna izkušnja pa nas potisne v nadaljnje raziskovanje.

“Naše delo kaže, da doživljanje novih izkušenj na dnevni ravni prinaša pozitivna čustva. Srečnejši smo, bolj kot imamo pestre dnevne rutine. In obratno, ko smo srečni in v pozitivnem vzdušju, bomo bolj verjetno iskali še več novih doživetij,” pravijo raziskovalci.

Pri tem poudarjajo, da je raziskovanje že, če gremo na sprehod po drugi poti, beremo dugačne knjige, gledamo drugačne filme … Vse, česar nismo navajeni.

 

Vir: LP

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 123 times, 1 visits today)