Rakov Škocjan – fantastične podobe jesenske narave

29 oktobra, 2021
IF, foto: IF

Rakov Škocjan je pravljična dolina, ki se skriva le nekaj kilometrov stran od avtocestnega odcepa za Unec. Vanjo vodi makadamska cesta ob kateri boste opazili lične kažipote in informativne panoje, ki opozarjajo na naravne posebnosti.

Ena izmed najveličastnejših je Veliki naravni most. Preko njega je speljana cesta, toda tega ne boste opazili, če si ne omislite postanka! Le nekaj korakov stran se skrivajo ruševine cerkvice sv. Kancijana, po kateri se imenuje dolina.

Veliki most je najlepše občudovati iz doline, v katero se pot spusti kmalu za prvim večjim ovinkom. V sušnem obdobju voda izginja v podzemlje že pred mostom tako, da se takrat lahko pod njim tudi sprehodimo. Ena izmed atraktivnejših možnosti je hoja skozi jamo Tkalca. V njej ponika reka Rak, toda struga je v sušnih obdobjih popolnoma suha. Tako se vanjo spustimo po strmi poti skozi jamsko okno in po nekaj sto metrih pogledamo na plano skozi glavni vhod.

Pod Malim mostom

Na drugem koncu doline, ki jo je izoblikovala ponikalnica Rak, boste našli še eno naravno posebnost, Mali most. Tukaj priteka voda po podzemnih poteh s Cerkniškega polja in privre na dan iz Zelških jam. Zaradi raztopljenega apnenca na površju in v podzemlju so se stropi nad dvoranami tako stanjšali, da so se ponekod udrli. Ostanka nekdanjih jamskih stropov sta Mali in Veliki naravni most.

Mali most je še posebno slikovit, če si ga ogledamo od spodaj. V dolino pod njim vodi pot skozi Zelške jame. Pot je strma, zato je potrebna dobra pohodniška obutev, v primeru dežja pa zaradi spolzkih skal ni priporočljivo, da se podate nanjo.

Številne poti

V bližini Malega mosta je manjše parkirišče. Večje boste našli pri hotelu Rakov Škocjan. Iz kateregakoli izhodišča se lahko podate na eno izmed treh krožnih učnih poti, ki so dolge od dva do skoraj osem kilometrov.

Pri številnih stojiščih lahko poleg kraških posebnosti spoznavate tudi življenje v gozdu in kulturno dediščino nekoč poseljene doline. Ob poteh je več močnejših slikovitih kraških izvirov, ob katerih se velja pomuditi.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 56 times, 1 visits today)