Avtor BR; foto: arhiv Visit Kranj 5:55 pop TURIZEM

Praznično vzdušje: Kdaj bodo zažarele lučke v slovenskih mestih?

December je pred vrati, za mnoge najlepši mesec v letu, ko več časa preživimo z najdražjimi in uživamo v praznični okrasitvi.

V 12 slovenskih mestnih občinah smo preverili, kdaj bodo prižgali lučke in pričarali praznično vzdušje po svojih mestnih ulicah.

Prvi bodo v praznično vzdušje zakorakali v Štajerski prestolnici

S prižigom mestne okrasitve bo v četrtek, 30. novembra, med 17.30 in 18.30, Maribor vstopil v praznični čas. Tudi letos bo praznično vzdušje popestrilo veliko panoramsko kolo, s katerega lahko obiskovalci uživajo ob razgledu na čarobni Maribor.

Foto: arhiv MOMS
Foto: Klemen Golob

S 1. decembrom se bodo praznične luči prižgale v 5 mestih

Na prvi dan decembra bodo prvi prižigali praznične luči v Slovenj Gradcu ob 15.00. V nedeljo, 3. decembra sledi prižig prve svečke na osvetljenem adventnem vencu pri Namanovi, ki ga bodo spletle članice Turistično olepševalnega društva Šmartno pri Slovenj Gradcu, okrasili pa dijaki Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

Že tradicionalno v petek pred prvo adventno nedeljo v prestolnici praznične luči prižgejo ob 17.00. Mesto bo krasilo in razsvetljevalo okoli 850 skulptur ter 10 smrek vse do 7. januarja 2024.

Tudi v Novi Gorici bo prižig prazničnih luči ob 17. uri na Bevkovem trgu, kjer pripravljajo glasbeno popestritev in otvoritev drsališča. Kot pravijo na MO, bo letošnja novoletna okrasitev središča mesta nekaj posebnega, saj so k sodelovanju povabili osnovne šole v mestni občini. Učenci so izdelali novoletne okraske za smrečice v središču Nove Gorice, ki jih bodo postaviti trnovski furmani iz Društva za ohranjanje dediščine Trnovske planote.

Foto: arhiv MONG

Ptuj bo v soju prazničnih luči zažarel ob 17.45. Takrat naj bi zaživelo tudi drsališče s pravim ledom na mesti tržnici. Mesto bodo krasile tudi tri smreke.

Petnajst minut kasneje pa bo v praznično vzdušje stopilo tudi Velenje. Poleg lučk bodo mesto krasila tri velika srca. V mestno središče bodo postavili štirideset navadnih smrek v loncih in dvajset kavkaških jelk v loncih. Kot so nam povedali na MO Velenje, bodo po praznikih deset kavkaških jelk posadili na zelenice po mestu, ostale pa vrnili dobavitelju za zasaditev v naravo.

Foto: Albin Bezjak
Foto: arhiv MOV

Prvo decembrsko soboto bodo lučke zažarele v Celju, Kopru in Krškem

V Celju bo prižig lučk kot že vrsto let, dan pred prvo adventno nedeljo. Razsvetljavo bo spremljala ambientalna zvočna kulisa. Za pravljični vtis v mestu bo poskrbelo skoraj 125.000 drobnih LED lučk, 600 metrov svetlobnih cevi, 56 svetlobnih likov, 400 nesvetlečih okraskov, praznični napisi, svetleče krogle in liki v foto kotičkih.

Ob istem času bodo praznično osvetlitev prižgali tudi v Kopru. Poleg več kilometrov verig luči bodo mestne trge in ulice krasili dodatni okrasni elementi, tako kot že prejšnja leta (kočija, velike žareče krogle, živali ipd.). Titov trg bo letos poleg svetlobnih elementov krasila tudi naravna novoletna jelka z novimi okraski.

V Krškem bodo praznično okrasitev prižgali ob 18.00.

Foto: Jakob Bužan

Praznično vzdušje bo najdlje trajalo v Kranju

V Kranju vsako leto praznične luči prižgejo 3. decembra, na dan občinskega praznika, ko obeležujemo rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Svetlobni Prešernovi verzi nato ostanejo prižgani vse do 8. februarja, velikega praznika kulture. Glavni koncept okrasitve ostajajo svetlobni verzi dr. Franceta Prešerna, in sicer Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo ter Kozarce zase vzdignimo, ki spremljajo obiskovalce na sprehodu po mestu in pritičejo decembrskemu vzdušju.

Pred prihodom Miklavža se bosta v praznično vzdušje odela še Novo mesto in Murska Sobota

V Novem mestu boprižig lučk na prireditvi Advent Novo mesto 2023 potekal 5. decembra ob 17.00 na Glavnem trgu, kjer bo poleg prazničnih luči prizorišče okrašeno tudi z 12 zelenimi drevesi ter dnevno okrasitvijo, ki so jo v sodelovanju z Zavodom Novo mesto pripravili v vrtcih Ciciban in Pedenjped. Praznično vzdušje bo popestrilo tudi drsališče.

Prav tako v torek bo praznična okrasitev zažarela v Murski Soboti, kjer bodo na Slovenski ulici okrašena tudi drevesa, medtem bo na Slomškovi ulici okrasitev na novih uličnih svetilkah. Mestno središče bo krasilo okrog 5.500 metrov svetlobnih vrvi s skoraj 65.000 prazničnimi lučkami, 40 lampijonov v Trubarjevem drevoredu, ki so jih izdelali mladi v okviru Mikkovih delavnic, 60 lampijonov na Trgu zmage, ki so jih izdelali dijaki in učenci osnovnih in srednjih šol, 45 svetlobnih iskric ter 35 unikatnih svetlobnih elementov različnih oblik.

Foto: arhiv ZNM
(Visited 166 times, 1 visits today)
Close