Poučna Štorkljina pot v zavetju dreves Preddvora

10 septembra, 2021
Petra Nastran, foto: Petra Nastran

Štorkljina pot je nova tematsko-orientacijska pot, od letošnjega maja urejena s strani Občine Preddvor. Zamisli zanjo so razvijali študentje, njihove ideje je udejanjil delovni mentor Matej Pagon, Občina Preddvor je omogočila opremo poti, drugi pa so prispevali svoj delež z oblikovanjem, ilustriranjem ter izdelovanjem lesenih rekvizitov. Pot je nastala v okviru projekta PKP projekta (Po kreativni poti do praktičnega znanja).

Okoljska zanimivost: Namenoma ob poti ni postavljenih košev za smeti, z namenom, da vsak odnese svoje odpadke s seboj, rekvizite pa pospravi.

Poučna pot v zavetju dreves

Speljana je po gozdu »Korotanca«, začne pa se ob panoju v bližini vrtca in novega mostu za šolo. Njena dolžina je približno kilometer in pol, nezahtevna ter zaradi sence visokih dreves primerna za obisk tudi v vročem vremenu. Poiščite le puščice v obliki štorkljinega kljuna, na začetku poti vzemite listek z nalogami ter se podajte na pustolovščino.

Naloge so primerne za predšolske otroke in otroke prvih treh razredov. Izzivi aktivirajo vsa čutila, omogočajo gibanje, razmišljanje in retoriko, ter so prepletene s planinskim znanjem in spretnostmi. Po opravljeni nalogi si otroci na tematskem kartončku na piramidi preluknjajo znak, izpolnjen kartonček pa na zadnji postaji prinese možnost rešitve štorkljine skrivnosti.

Vranov urok

Pred mnogimi leti sta v preddvorski graščini živela graščaka, ki sta rada hodila v hribe, kjer je gospodaril vran Fran, ki je menil, da gospoda nima kaj iskati v gorah. Zato ju je uročil, stopil na štor, vanju vrgel storž, izrekel čarobni urok ter ju spremenil v štorklji. Zakaj ravno v štorklji? To je skrivnost, ki jo boste poskušali razvozlati na tej poti. S čarobnim izrekom pa grofa in grofico rešili uroka.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 192 times, 1 visits today)