Pot miru od Alp do Jadrana

2 junija, 2020

Pot miru od Alp do Jadrana združuje spomin in opomin na Soško fronto ter spoznavanje čudovite narave ob smaragdni reki Soči in na Krasu. Tu spoznavamo svet kavern, strelskih jarkov, vojaških pokopališč, kostnic in muzejev na prostem … Pot je tudi zaradi svojega mirovnega poslanstva uvrščena na Unescov Poskusni seznam svetovne dediščine.

Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info
Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info

Pot se začne pri vhodu v rudniški jašek Štoln v Logu pod Mangartom in konča na Mengorah. Poleg zanimivih vojaških ostalin, obeležij in naravnih lepot povezuje šest muzejev na prostem: Ravelnik in Čelo pri Bovcu, Zaprikraj nad Kobaridom, Kolovrat, Mrzli vrh in Mengore nad Tolminom.

Pot miru je označena z informacijskimi tablami in količki s prepoznavno markacijo. Znamenitosti lahko obiščete peš, na nekaterih odsekih je za ogled možna tudi kolesarska tura.

“Po Poti miru hodite na lastno odgovornost. Svetujemo, da se na pot odpravite primerno opremljeni in pripravljeni, najbolje v spremstvu vodnika Fundacije poti miru v Posočju. S seboj vzemite tudi ročno svetilko in knjižico Pot miru – vodnik po soški fronti v Zgornjem Posočju,” svetujejo v Dolini Soče.

Potek poti

Pot obiskovalcem predstavlja kulturnozgodovinske in naravne znamenitosti Zgornjega Posočja. Pot miru od Alp do Jadrana se prične v Logu pod Mangartom, ter vodi mimo trdnjave Kluže, muzejev na prostem Ravelnik in Čelo, se povzpne na planino Golobar, ter do muzeja na prostem Zaprikaj. Nato skozi Drežnico mimo italijanske kostnice pot vodi v Kobarid – od tu se ena trasa dvigne na greben Kolovrata in muzeja na prostem, druga pa se spusti do spominske cerkvice Svetega Duha v Javorci, od tu naprej v Tolmin in do nemške kostnice ter muzeja na prostem Mengore.

Cerkev na Javorci (Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info)
Cerkev na Javorci (Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info)

Od muzeja na prostem Kolovrat poteka pot skozi Kambreško do Sabotina in Brd, druga trasa pa se s Kolovrata spusti v Plave, kjer se dvigne na Prižnico, Vodice, Sveto Goro do Škabrijela. Obe trasi se združita
v Novi Gorici – Gorici, od koder se pot nadaljuje čez Markov hrib in Vrtojbensko-biljenske griče do pomnika na Cerju in Poti miru na Krasu. Tam se Pot miru spet razdeli na dve trasi, ki prečkata nekdanjo mejo.

Tule pa zemljevid Poti miru.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 116 times, 3 visits today)