Pot gradov – nova tematska kolesarska pot

14 decembra, 2020
Pot gradov
Avtor: Valter Leban, arhiv Zavod za turizem Pivka

Nova trasa Pot gradov povezuje Park vojaške zgodovine z drugimi znamenitostmi pivškega območja, v  okviru čezmejnega strateškega projekta Interreg Italia-Slovenija MerlinCV jo je uredila Občina Pivka. 

Pot gradov povezuje Park vojaške zgodovine z graščino Ravne, vasjo Narin in Šilentabrom nad Zagorjem, nato pa se razcepi na tri krake; prvi vodi mimo gradu Kalc do vasi Bač, drugi do Podtabra in tretji do Ratečevega Brda.

1. Park vojaške zgodovine. Izhodišče Poti gradov predstavlja Park vojaške zgodovine, muzejsko in turistično središče, ki obiskovalcem ponuja vpogled v bogato vojaškozgodovinsko dediščino Slovenije.
2. Graščina Ravne. Dvorec Ravne je bil zgrajen v 16. stoletju na razvalinah ravenskega gradu, ki je bil v zgodovini prvič izpričan že leta 1313. Bil je v lasti različnih plemiških rodbin – Raunach, De Leo, Hohenwart in Marenzi.
3. Narin. V turistični vasi Narin si lahko zaključene skupine ogledajo prikaz nekaterih kmečkih običajev in okusijo razne domače dobrote.
4. Šilentabor. Iz Narina se pot vzpne na Šilentabor (751 m), kjer so plemiči Raunachi iz bližnje graščine Ravne v 15. stoletju zgradili grad, ki je skupaj s protiturškim taborom predstavljal največji utrjen sistem na Slovenskem.
5. Kalc. Grad Kalc, postavljen v začetku 17. stoletja, je znan predvsem po svojem lastniku, pesniku in politiku Miroslavu Vilharju. Leta 1869 je tu potekal vseslovenski tabor, ki se ga je udeležilo kar 8.000 ljudi. Danes je od mogočne utrdbe ohranjen le stolp.
6. Bač. Pot se od gradu Kalc nadaljuje do ekološke turistične kmetije Pri Požarju na Baču, kjer lahko obiskovalci pokusijo domačo hrano in uživajo v neokrnjeni naravi.
7. Podtabor. Vasica Podtabor leži pod prepadno steno, kjer se kraška pokrajina prevesi v dolino neprepustnega fliša. Tu je nekoč stal tudi Podtaborski grad, o katerem piše že Valvasor.
8. Ratečevo Brdo. Del Poti gradov pelje tudi do turistične kmetije Jenezinovi v vasi Ratečevo Brdo. Mirna okolica omogoča obiskovalcem obilo možnosti za oddih in uživanje v naravnem okolju, sodelujejo pa lahko tudi pri različnih aktivnostih.

 

Vir: Park vojaške zgodovine Pivka  

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 178 times, 1 visits today)