Avtor BR; foto: Uroš Grabner 12:22 pop TURIZEM

Pohodniška pot Karavanke Trail vodi skozi 5 slovenskih in 9 avstrijskih občin

Čezmejna pohodniška pot Karavanke Trail je bila uvrščena med finaliste za Nagrado Jakob 2023 – Mednarodna nagrada za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu (letošnja tema “tematske poti”).

Karavanke UNESCO Globalni Geopark je čezmejno območje na 1.067 km2, ki povezuje 5 slovenskih in 9 avstrijskih občin.

V okviru Interreg SI-AT projekta z akronimom NaKult je bila vzpostavljena čezmejna daljinska krožna pohodniška pot Karavanke Trail, dolga 265 km. Razdeljena je na 13 dnevnih etap, na katerih je mogoče odkrivati izjemno bogato geološko, ostalo naravno ter kulturno dediščino Karavanke UNESCO Globalnega Geoparka.

Pohodniška pot preko vseh pomembnejših gora in vrhov območja

Začne in konča se v idilični vasici Sele-Zell pod Košuto, in poteka skozi vseh 14 občin Geoparka Karavanke, preko vseh pomembnejših gora in vrhov območja (Košuta, Ojstrc (Obir), Topica, Peca, Raduha, Smrekovec, Uršlja gora …). Z

asnovana je na način, da v največji možni meri sledi že obstoječim pohodniškim potem. Hkrati povezuje dve državi in “dva kontinenta”, vsaka od trinajstih etap pa preseneča z edinstveno vsebino.

Arhiv Geopark Karavanke

Vsak lahko prilagodi etape svojim zmožnostim

Čezmejna daljinska krožna pohodniška pot Karavanke Trail je namenjena različnim ciljnim skupinam, posameznikom in (manjšim) skupinam. Izkušeni pohodniki lahko prehodijo celotno pot, medtem ko so za družine in ostale ciljne skupine primerni odseki posameznih manj zahtevnih etap, ki jih je možno obiskati v vseh letnih časih.

Celotna pohodniška pot Karavanke Trail, vključno z zanimivostmi oz. obstoječimi izletniškimi točkami v neposredni bližini, je opisana v tiskanem vodiču ter v spletni aplikaciji in mobilni aplikaciji „Geopark Guide“, ki si jo uporabnik lahko prenese iz Trgovine Play na mobilnem telefonu.

Vir: Geopark Karavanke

(Visited 282 times, 4 visits today)
Close