7:00 pop TURIZEM

Pohod po Zajčkovi poti na Golteh

Krajinski park Golte nudi številne možnosti za pohode in sprehode, ki nas bodo, čeprav bomo fizično utrujeni, napolnili z energijo. Pohodi potekajo večinoma po nezahtevnih poteh, zato so primerni za družine, starejše in hišne ljubljenčke.

Izbirate lahko med različnimi potmi, ki trajajo od 1 do 5 ur in tako prilagodite pohod svojim zmožnostim in času. Družinam in starejšim v Golteh svetujejo eno od krožnih poti po krajinskem parku Golteh ali obisk najvišjega vrha Boskovec 1.588 m. Tistim z več kondicije pa eno od poti iz doline do vrha ali pa pot na Smrekovec.

Zajčkova krožna pohodna pot

Ena najlažjih poti, ki je primerna za vsakogar, je Zajčkova pot po Golteh. Pot začnemo pri hotelu Golte, zgornja postaja nihalke. Sledimo smerokazom (ZAJEC), ki nas vodijo čez smučišče. Pod nami leži Mozirje, naprej proti vzhodu pa Šaleška dolina (Velenje, jezera).

V koči Trije ploti se, ko je odprta, lahko okrepčate in uživate ob gostoljubju našega osebja na prostorni terasi s čudovitim pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe, ki se dvigajo nad akumulacijskim jezerom. Jezero je bilo v naravni kotanji zgrajeno leta 2001 za potrebe tehničnega zasneževanja smučišča.

Trije ploti so stičišče mej treh občin: Mozirje, Rečica ob Savinji in Ljubno ob Savniji.

“Pot vas bo vodila mimo brezna, ki je kraški pojav, značilen za planino Golte. Planota Golte je primer osamelega krasa, saj ima širše obrobje iz neprepustnih kamnin, zato tu najdemo značilne kraške pojave kot so vrtače, suhe doline, globoka brezna in podzemne jame. Pri koči Stari stani boste lahko prisluhnili pojočim zvončkom kravic, ki se vse od maja do septembra pasejo na planini. Nadaljujemo čez smučarsko progo Lahovnica. Ko pridemo v gozd na desni vidimo Jamo v vrtači. V vrtači se sneg ohrani tudi čez poletje. V Alpskem vrtu se lahko podate na sprehod po naravoslovni učni poti,” še priporočajo domačini.

 

Vir: Golte

(Visited 1.375 times, 7 visits today)
Close