Po gozdne darove na pokljuško planino Javornik

31 julija, 2020

Pred vsakim vikendom, ki bi ga radi preživeli v naravi, se postavi klasično vprašanje: „Kam?“ Tokrat priporočamo planino Javornik na Pokljuki.

Javorniška planina (nekateri jo imenujejo tudi planina Zajavornik) je prostrana planina v osrčju pokljuških gozdov. Pokljuka namreč med svojimi obsežnimi iglastimi gozdovi skriva kar nekaj planin, ki jih kmetje iz bližnjih in daljnih vasi poleti uporabljajo kot pašnike za govedo in skrbijo za njihovo urejenost in obstoj. Med njimi je tudi planina Javornik, ena največjih na Pokljuki, ki jo upravljajo sosedi in kmetovalci s Spodnjih in Zgornjih Gorjuš, ter vasi Nomenj.

Domače kislo mleko – z razgledom!

kislo mleko

S planine, na kateri stoji večje število pastirskih stanov, med katerimi so nekatere predelane v vikende, se odpira lep razgled na Viševnik, Mali Draški vrh, Veliki Draški vrh in Triglav. Na planini je mlekarna in sirarna, kjer se lahko ustavimo, pojesmo skledico domačega kislega mleka in poskusimo ostale mlečne dobrote. Javorniška planina je odlična točka za izlet na bližnji vrh Lipanco.

 

V gozdovih okoli planine lahko v poletnih mesecih nabiramo gobe, borovnice, gozdne jagode, brusnice ali islandski lišaj.

jurčki

Pot lahko začnemo že pri Mrzlem studencu proti planini Kranjska dolina, planina pa se lepo vidi z grebena od Viševnika do Debele peči. Predel je poznan tudi po železovi rudi, ki so jo včasih tu okrog planine pridobivali največ okrog Medvedovca (severno od parkirišča pri planini Javornik) prekopano gozdno površje dokazuje intenzivno rudarsko dejavnost v poznem srednjem veku.

Foto: Aleš Zdešar, vir: slovenia.info
Foto: Aleš Zdešar, vir: slovenia.info

Vir: www.gore-ljudje.net

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 148 times, 6 visits today)