Pivka z okolico: od presihajočih jezer do zelo zanimivih muzejev

17 septembra, 2021
Š.Š.
Pivška presihajoča jezera, prvi žarki (FOTO: Branko Česnik / Pivška presihajoča jezera /FB)

Zakaj ne bi enkrat po poti, ki pelje proti morju, malce prej zavili z avtoceste in si ogledali še kaj drugega kot velikokrat (pre)natrpano obalo? Mi smo za Zeleni Kras. Tokrat smo se potepali po Pivki z okolico (več kot polovica tega območja je na področju Nature 2000), kjer se najde nekaj za vse generacije.

Pivka je čudovito okolje, kjer se kamnita kraška pokrajina srečuje z zeleno Notranjsko. Pivška presihajoča jezera so vsekakor obvezna za ogled, poučen je tamkajšnji Ekomuzej, za piko na i pa smo obiskali še Dino, muzej velikih zveri, ki je nedavno doživel svojo otvoritev.

In če bi imeli še en dan časa, bi tudi tega zapolnili – zaenkrat je neraziskan namreč ostal vsaj Park vojaške zgodovine, ki bi ga gotovo združili z pohodom na Sv. Trojico, od tam je bil vendarle doma naš Martin Krpan.

Pivška presihajoča jezera

Po celotni Pivški kotlini se nahajajo Pivška presihajoča jezera. Na dolžini 15 kilometrov jih je kar 17, so različnih velikosti in tudi različno obstojna, a prav vsa po vrsti čudovita in skrivnostna. Veljajo za svojevrsten fenomen.

Domačini svetujejo, da se pred ogledom samih jezer ustavimo v tamkajšnjem Ekomuzeju, kjer nas bodo opremili z vsemi potrebnimi informacijami. V muzeju spoznamo zgodbo o vodi na kraškem svetu Zgornje Pivke. Če je voda visoka, nastane vseh 17 presihajočih jezer. V tem okolju je vode redko ravno prav, ponavadi pa jo je del leta preveč, del leta pa premalo in temu so se morali prilagoditi tudi tukajšnji prebivalci. Sta pa ravno zato tukaj izjemno bogati favna in flora, torej pester rastlinski in živalski svet. Enemu izmed njih, Petelinjskemu jezeru (v poletnem času presahne), rečejo tudi pivški botanični vrt, vsaj v določenem obdobju leta to vsekakor je.

Poznopoletno Petelinje jezero, čakajoč, da ga napolni pošiljka dežja. (vir: Pivška presihajoča jezera/FB)

»Pivška presihajoča jezera nastanejo tam, kjer visoke kraške vode poplavijo večje in manjše depresije in tako nastanejo jezera. Tukaj najdemo bogato vrsto rastlinskih in živalskih vrst, ki so drugod že izginile ali pa so ogrožene. Raziskovalci so našteli 182 vrst rastlin, 211 vrst hroščev, 106 vrst metuljev in 133 vrst ptic, svoj življenjski prostor pa imajo tukaj tudi velike zveri; medved, volk in ris.« Tako jezera opišejo na spletni strani zelenikras.si. Na potep okoli jezer se lahko odpravimo s kolesom prav iz Ekomuzeja, seveda pa je okolje tudi čudovito za pohode, sploh če ujamemo sončen jesenski dan.

Letošnje poletje v juliju sta minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak ter župan Občine Pivka Robert Smrdelj na Ministrstvu za okolje in prostor podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Izboljšanje stanja ohranjenosti vrst in habitatnih tipov Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera (Pivka.Kras.Presiha). Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija in bo zaključen septembra 2023. Usmerjen je v izboljšanje stanja presihajočih jezer in vzhodnih submediteranskih suhih travišč ter šestih kvalifikacijskih vrst Nature 2000: metulj strašničin mravljiščar, metulj travniški postavnež, ptica hribski škrjanec, ptica pisana penica, veliki pupek in netopir mali podkovnjak.

Dina, dobrodošli v svetu velikih zveri

Po ogledu jezer, ko smo se nadihali svežega zraka, smo vstopili še v svet že omenjenih treh velikih zveri. Center o velikih zvereh Dina so ustvarili v Krpanovem domu. O risu, volku in medvedu poučuje interaktivno s pomočjo sodobnih tehnologij in na ta način se tudi izjemno približa najmlajšim.

Navdušenje, ko so s pomočjo tablice kot detektorja iskali sledi velikih zveri je bilo, pričakovano, izjemno. Kreativne so tudi ustvarjene Facebook strani volka, medveda in risa, kjer s pomočjo zanimivih objav in tudi smešnih komentarjev najmlajši, pa tudi malo večji, znanje pobirajo kar spotoma. Kot tudi v kvizu, kjer se zbira točne na podlagi vprašanj o velikih zvereh, za piko na i pa s pomočjo posebne naglavne tehnologije vsak posameznik lahko spozna, kako vidijo volk, medved in ris ponoči in podnevi, kako intenzivno vohajo in podobno.

Center velikih zveri Dina se izjemno uspešno približa najmlajšim obiskovalcem (vir: Pivška presihajoča jezera/FB)

O vsaki zveri so pripravili tudi nekaj zanimivih filmčkov, ki si jih lahko ogledamo. Pohvaliti pa je treba tudi vizualni izgled centra, kjer prevladujejo naravne, gozdne barve in udobno, mehko pohištvo, izdelano po meri najmlajših.

 

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 120 times, 9 visits today)