8:15 dop TURIZEM

Otvoritev rudarskega spomenika v Trbovljah: »Rudarstvo je, kar smo in iz česar izhajamo.«

“Več kot 250-letno pridobivanje premoga v Zasavju je pustilo v prostoru in pri ljudeh večne posledice, ki jih v sedanjem času povzemamo s pojmom rudarska tradicija. Premog, od katerega so živele in trpele generacije ter se razvijale ostale gospodarske in družbene dejavnosti, postaja zgodovina. V Trbovljah smo mnenja, da je potrebno pozitivna izročila preteklosti prenesti v prihodnost ter s pomočjo mlajših generacij in novih medijev ohranjati spomin in vrednote, kot so tovarištvo, pravičnost, solidarnost in pokončna drža,” sporočajo iz tamkajšnjega društva Trbovlje novomedijsko mesto (TNM).

V ta namen so se odločili, da postavijo spomenik “Rudar-Prometej”. Osnova je 8 metrov visok železni kip rudarja na lokaciji Ostrega vrha (Špicberg). Zunanjost in vsebina spomenika naj bi umetniško zajela vse tisto, kar bogati našo rudarsko preteklost in zagotavlja, da tradicija ne bo nikoli izumrla. Avtor spomenika je trboveljski kipar mag. Zoran Poznič, ki je ob tej priložnosti dejal: “Rudarstvo je, kar smo in iz česar izhajamo. Več kilogramov odpadnega železa bo hrbtenica skulpture, ta pa bo nadgrajena s sodobnimi materiali, sončnimi celicami in laserjem, ki bo svetil prek mesta.”

Investitor izgradnje spomenika je društvo TNM in s tem tudi simbolično povezujejo preteklost s prihodnostjo: “Projekt je v fazi izdelovanja dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Ocenjena vrednost investicije znaša 45.000 evrov. Predviden datum otvoritve je december 2020. Za pridobitev potrebnih finančnih sredstev je imenovana posebna delovna skupina, ki zagotavlja zakonitost ter transparentnost pridobivanja in porabe denarja. Prosimo vas, da v okviru svojih možnosti finančno podprete izgradnjo tega rudarskega spomenika. Iskreno se vam zahvaljujemo za pozornost in pomoč.”


Podatki za nakazilo so:

Društvo Trbovlje, novo medijsko mesto (TNM)

Trg svobode 11A 1420 Trbovlje
mob: 051 356 893
e-mail: društvo.tnm@gmail.com
Številka računa, IBAN: SI56 6100 0002 4000 184
Referenca prejemnika: SI00 2020
Delavska hranilnica d.d. Ljubljana

(Visited 312 times, 1 visits today)
Close