Oslovska gora in Bele vode

16 oktobra, 2020
Igor Fabjan
Oslovska gora in Bele vode
Foto: Igor Fabjan

Vas z nenavadnim imenom Bele vode ne leži ob reki temveč sredi Smrekovškega pogorja nad Šaleško dolino. Najbližja večja kraja sta Šoštanj in Mozirje.

Kljub majhni nadmorski višini, bližnji vrh Sveti Križ (1046 m), nudi presenetljivo lepe razglede. Nanj se je mogoče povzpeti v manj kot uri, mnogi pa se odločijo kar za vožnjo po strmi serpentinasti cesti. Koničasti vrh so nekoč imenovali Oslovska gora, saj so menihi iz Gornjega Grada sem prihajali past osle.

Z imenom hriba je povezana legenda

Z vaških pašnikov je na goro pogosto zahajal eden izmed volov. Običajno so ga našli na vrhu hriba pod smreko na kateri je visel križ. Nekoč so križ odnesli v kapelo v vasi Lepa Njiva. Toda križ je čez noč izginil in se spet pojavil na vrhu hriba. Ko so ga naslednjič odnesli v dolino, je začela obolevati živina, zato so ga vrnili. Namestili so ga v leseno kapelico in začele so se širiti govorice, da se okoli križa dogajajo čudeži.

Ljudje so začeli prihajati od vsepovsod, da bi prosili za rešitev različnih težav. Leta 1840 so na gori postavili manjšo cerkev in kasneje ob njej še mnogo večjo. V slednji pod baldehinom nad tabernakljem še danes hranijo križ, zaradi katerega so začeli prihajati romarji. Do cerkve danes vodijo pokrite svete stopnice z lepo poslikano kapelo na vrhu. Sv. Križ je bil zelo obiskana romarska pot. Ljudje so prihajali peš od daleč, nekateri pa so si pot skrajšali z vlakom do Šoštanja.

 

Zanimivo

  • Ob vrnitvi v Bele vode se velja ustaviti v lokalni gostilni, kjer vam med drugim postrežejo z odličnim savinjskim želodcem.
  • Bele Vode so znane tudi iz obdobja NOB saj je v bližini padel Karel Destovnik Kajuh na kar spominja doprsni kip pred nekdanjo šolo.

 

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 169 times, 1 visits today)