Orlova pot na Kočevskem

27 julija, 2020

Tudi umetna jezera so bivališče mnogih živalskih vrst. Tako je tudi Reško jezero pod Kočevsko reko, ki je postalo dom enega največjih orlov v Evropi, orla belorepca. Za spomladanski izlet je kot naročena Orlova pot, po kateri se bodo z zanimanjem sprehodili tudi otroci.

 

Kočevska Reka in Reško jezero

Kočevska Reka leži na 560 metrih, ob vznožju Goteniška Snežnika. Zahodno in južno od naselja teče Reški potok, ki kasneje ponikne. Leta 1978 so potok pregradili in zavito dolino za betonskim jezom je zalila voda. V nastalo jezero so ribiči naselili več vrst rib, ki so privabile mesojede ptice, med katerimi je tudi omenjeni orel belorepec.

Orlova pot

Na Orlovi poti izvemo veliko zanimivih stvari o življenju orla belorepca. Dolg je do 91 centimetrov in težek od štiri do sedem kilogramov, razpon njegovih kril znaša od 220 do 250 centimetrov, v naravi pa živi do 35 let. Njegova prehrana je večinoma sestavljena iz rib, ptic ter tudi manjših sesalcev.

Orel je sicer razširjen po Evraziji od Grenlandije do Japonske, več kot polovica evropske populacije pa živi na Norveškem in v Rusiji. Na območju med Nemčijo, Sloveniji, Bolgarijo, Ukrajino in Slovaško se zadržuje okrog 700, v Sloveniji od osem do enajst. Svoje gnezdo si gradi 20 metrov nad tlemi in ga uporablja več let zapored. Lahko je velik tudi kot manjši avto.

Merilec kril

Pri Reškem jezeru so izboljšali razmere za uspešno gnezdenje in zgornji del jezera uredili kot naravni rezervat, omejili so sečnjo, obiskovalce pa preusmerili na 1.300 metrov dolgo Orlovo pot na spodnjem koncu jezera, kjer belorepec ne gnezdi.

Reško jezero vabi s svojo spokojnostjo, samostnostjo in svežino neskončnih gozdov. Pojdite raziskovat ta manj obljudeni konec Slovenije, presenetil vas bo s svojo lepoto.

Foto: Projekt LIFE Kočevsko

 

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 85 times, 1 visits today)