Okrešelj: položili so temeljni kamen za nov dom

17 septembra, 2020
Okrešelj: položili so temeljni kamen za nov dom
Foto: Andraž Purg

Konec lanskega leta je do tal pogorel eden od najbolj obiskanih planinskih domov v Kamniško-Savinjskih Alpah Frischaufov dom na Okrešlju (1396m). Za Planinsko društvo Celje Matica je bil to velik šok, saj je dve leti pred tem zgorel že Dom na Korošici. S pomočjo zagotovil slovenske vlade in Planinske zveze Slovenije, da bosta pomagali pri reševanju finančne stiske, so se v celjskem društvu kmalu odločili, da bodo na pogorišču postavili nov dom.

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je ob prisotnosti ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivavška, podpredsednika Planinske zveze Slovenije Mira Eržena in generalnega sekretarja PZS Mateja Planka ter predsednika PD Celje Matica Franca Povšeta, položil temeljni kamen za nov Frischaufov dom na Okrešlju. Ob tem je slovenski premier poudaril pomen medsebojnega sodelovanja, saj le tako lahko gradimo uspešne zgodbe.  »Slovenske gore in slovenske planine in vse tisto, kar je povezano z gorskim okoljem, so nekje globoko v naših srcih, so del naše nacionalne identitete in nekaj, kar nas združuje.«

 

Izbran je bil idejni projekt Arhitekturnega biroja Kultivator. Nov dom bo ekološko in energetsko prijaznejši za okolje, zlil se bo z naravnim okoljem krnice Okrešelj ter bo primerljiv s podobnimi sodobnimi objekti v tujini.

»Pritličje doma bo grajeno iz lahke opeke na armirano betonski plošči, vsa naslednja nadstropja bodo grajena v lesenem, skeletnem montažnem sistemu. Ostrešje bo leseno. Objekt bo energijsko varčen. Vgrajen bo sistem za ločeno uporabo sanitarne vode in imel bo vse potrebne sisteme za čiščenje odpadnih voda. Objekt bo imel pritličje, dve nadstropji in mansardo v velikosti 600 kvadratnih metrov neto površin. V domu bodo vsi potrebni servisni prostori v skladu z veljavnimi predpisi in ločeni prostori za zaposlene. Pri zasnovi bivalnih prostorov smo sledili trenutnim trendom, tako da so sobe nekoliko manjše, v sedmih sobah bo 28 postelj. Ohranili smo tudi skupna ležišča, saj ta spadajo v planinsko kočo. Na dveh skupnih ležiščih bo še dodatnih 21 postelj. V nadstropju bo tudi večnamenski skupni prostor, ki se bo lahko uporabljal za različna predavanja, predstavitve in usposabljanja. Centralni prostor doma bo svetla jedilnica v pritličju, v kateri bo 80 sedežev. Polega tega pa bodo na voljo tudi mize na terasi in v bližnji okolici planinskega doma,« je projekt predstavil generalni sekretar PZS in vodja projekta izgradnje novega planinskega doma na Okrešlju Matej Planko.

 

V celjskem društvu načrtujejo, da bodo v letošnjem letu izvedli vsa gradbena dela v pritličju in pripravili vse potrebno za postavitev montažnega dela. Čez zimo bodo izbrali izvajalca, da bi lahko z deli pričeli spomladi, ko bodo vremenske razmere na tej nadmorski višini to dopuščale. »Pri izvedbi del je potrebno vedeti, da leži planinski dom na Okrešlju na nadmorski višini 1.396 metrov. Ves material za gradnjo bomo morali prepeljati s tovorno žičnico, ki ima nosilnost 350 kilogramov ali pa s helikopterjem. Zaradi tega bodo stroški gradnje bistveno višji, kot so običajno v dolini. Tudi pogoji gradnje bodo za izvajalce zaradi nedostopnosti infrastrukture in običajne opreme zelo zahtevni. Ocenjena vrednost projekta izgradnje nadomestnega planinskega doma je 1.1 milijona evrov. Projekt bomo financirali iz lastnih finančnih virov, donacij in sponzorstev ter iz javnih razpisov,« je dodal Matej Planko

 

Avgusta je bil objavljen razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za podporo planinski športni in večnamenski rekreacijski infrastrukturi. Na razpis se je s projektom novega planinskega doma na Okrešlju prijavilo tudi PD Celje Matica. »Veseli nas, da je bil objavljen razpis na podlagi soglasno sprejetega amandmaja konec lanskega leta v Državnem zboru. Letos bomo iz tega naslova pridobili 200 tisoč evrov. Verjamemo, da bomo lahko preostanek do obljubljenih 400 tisoč evrov za nadaljevanje gradnje doma na Okrešlju porabili v naslednjem letu. Prav tako se bomo s tem projektom prijavili na razpis za energetsko in snovno sanacijo planinskih koč, ki naj bi bil objavljen še letos. Planinsko društvo bo zagotovilo 200 tisoč lastnih sredstev. Planinska zveza Slovenije bo prispevala dobrih 100 tisoč evrov. Računamo, da bomo 200 tisoč evrov zbrali z donacijami in prispevki sponzorjev. Pri tem ne smemo pozabiti tudi na prostovoljno delo članov matičnega planinskega društva in planinske organizacije ter na Slovensko vojsko, ki bo nudila brezplačne prevoza materiala s helikopterjem, vsem za opravljeno delo iskreno zahvaljujemo« je še dopolnil predsednik Planinskega društva Celje Matica Franc Povše.

 

Vir: PZS

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 131 times, 6 visits today)