Avtor BR; foto: 7:03 pop TURIZEM

Od Komna do Štanjela – čez kraške travnike in vasi

Pohod po poti v dolžini 11 km traja 3 do 4 ure.

Pot od Komna do Štanjela je primerna za ljubitelje narave in tiste, ki jih zanima kraška arhitektura in zgodovina, pa tudi za družine z majhnimi otroki ter gorske in treking kolesarje.

Pot se začne na osrednjem trgu v Komnu, nad katerim je prepoznavna cerkev sv. Jurija iz leta 1768. Sicer pa vas bodo smerokazi usmerjali, da boste zares doživeli pristen pohod čez kraške travnike in vasi.

Pravo kraško doživetje

Med samo hojo oz. vožnjo s kolesom si boste lahko ogledali gozdni park Cirje, slikovito vas Divči, vaški vodnjak, stare in obnovljene kraške hiše.

Opazili boste tudi nekaj tipičnih kraških rastlin, kot so vinska trta, figa, žajbelj pa tudi kar nekaj čebelnjakov iz katerih pobirajo kraški med.

Ne spreglejte čudovitega kraškega travnika z mogočnim kostanjem in pročeljem znamenite romarske cerkvice Device Marije v Obršljanu iz 16. stoletja. Če je cerkev odprta, si v njej lahko ogledate freske iz 18. stoletja, na oltarju pa čudovit voščen kip Marije z Jezusom iz 19. stoletja.

Foto: arhiv Občine Komen

Navdušila vas bo še ena tipična kraška vas Kobjeglava s kraškimi zidovi, kjer lahko v senci kostanja ob vaški kapelici nekoliko počijete in se naužijete lepot zahodnega dela Krasa. V centru vasi nikar ne spreglejte vaške cerkve sv. Mihaela z gotskimi freskami, tik pred njo pa kamnito pastirsko hišico, obkroženo s tipičnim kraškim rastjem. Na glavnem trgu v Kobjeglavi stojijo zanimiv spomenik NOB v obliki kraške hišice, informativne table in kapelica.

Prihod na cilj v Štanjel

Slikovita pot se zaključi na parkirišču v Štanjelu, iz katerega imate lep razgled na grad. Po dobri kavi in okrepčilu zaključite kraško potepanje z ogledom obnovljenega gradu in njegove okolice.

Vir: Visit Kras

(Visited 488 times, 70 visits today)
Close