7:40 dop TURIZEM

Od Gradiškega jezera na Limbarsko goro

“Limbarska gora je eden najprijetnejših daljših, a lahkih pohodniških izletov v bližini Ljubljane – če se odpravimo proti njej od Gradiškega jezera, priljubljene rekreacijske točke v bližini Lukovice,” jo opišejo na Visit Ljubljana.

Na Limbarsko goro, ki je gora samo po imenu – sicer je položen in neizrazit vrh – vodi več različno dolgih planinskih poti z različnih izhodišč. Mi smo se nanjo vzpeli od Gradiškega jezera pri Lukovici, umetnega jezera, ki je priljubljeno med sprehajalci in tekači, saj ga obdaja prijetna krožna makadamska pot v dolžini 4,2 km.

Označena planinska pot je lahka, prijetna za hojo, se dviga in spušča, vzponi in spusti so le redko strmi in le kratek čas; prevladujejo blage naklonine, veliko je hoje po ravnem. Večinoma vodi po širokih stezah in kolovozih, po gozdu in med travnatimi senožetmi. Delček poti poteka tudi po asfaltiranih cestah, a na cestah skoraj ni prometa. “Planinski kažipoti in markacije ter druge označbe nas ves čas zvesto vodijo do cilja (in nazaj) – tudi na številnih razpotjih in odcepih poti; a treba jim je dosledno slediti,” še poudarjajo na Visit Ljubljana.

Razdalja: 6 km
Trajanje: 1:55 h
Višinska razlika: 430 m
Nadmorska višina: 773 m

 

Vir: Visit Ljubljana, PZS

(Visited 259 times, 1 visits today)
Close