Avtor in foto: IF 6:06 pop TURIZEM

Nov način trajnostnega potovanja: Dobrodošli na mojem vrtu (brezplačno)

V zadnjem desetletju so vedno bolj priljubljene spletne strani za izmenjavo prenočišč ali nudenje gostoljubja popotnikom, pogosto tudi brezplačno.

Ena izmed manj običajnih je namenjena pohodnikom in kolesarjem, torej vsem, ki potujejo po svetu na naravi prijazen način. Imenuje se Dobrodošli na mojem vrtu (Welcome to my garden).

Za spletno stran skrbi skupina navdušencev. Med njimi so najbolj aktivni ustanovitelji Dries, Manon in Thor. Dries Van Ransbeeck si je zamislil do trajnostno naravnanih popotnikov prijazno neprofitno organizacijo po skoraj leto dni dolgem kolesarskem potovanju iz Belgije do Tokia.

Samo nekaj ur po postavitvi spletne strani se je prijavilo 50 lastnikov vrtov, ki so bili pripravljeni gostiti neznane popotnike, v tednu dni jih je bilo že 500, danes pa je članom na voljo več kot 4000 gostiteljev po svetu, pri katerih lahko prespijo za dan ali dva, na njihovem vrtu.

Doživetja pomembnejša od znamenitosti

Med popotniki se najdejo tudi takšni, ki potujejo na konju ali oslu, s čolnom ali pa v družbi psa ali mačka. Med njimi so tako mladi kot stari, tudi družine z majhnimi otroki. Večina popotnikov ne išče te možnosti zaradi brezplačnega prenočevanja, temveč zato, da spoznavajo domačine, širijo obzorja in izmenjujejo izkušnje.

Na ta način doživljajo potovanje bolj pristno in spoznajo mnoge lepe kotičke, ki jih sicer ne bi našli v nobenem turističnem vodniku ali pod okriljem turistične agencije. Na voljo so vrtovi po vsem svetu, kjer lahko postavite šotor ali pa prespite v gostiteljevi vrtni hiški. Včasih je možna tudi uporaba kuhinje in kopalnice.

“Pravila” prenočevanja na vrtu

Nekaj priporočil, katera je zaželjeno upoštevati: prenočišča so namenjena le popotnikom brez lastnih motornih prevoznh sredstev. Dolžina bivanja je občajno do dva dni a če se gostitelji in gostje ujamejo, se zlahka podaljša na več dni.

Gostje se načeloma obnašajo spoštljivo do narave in zato potujejo ter živijo na trajnostni način. Članstvo je brezplačno, zaželeni pa so prostovoljni prispevki.

Če bi radi izvedeli več, je TULE več informacij.

(Visited 133 times, 4 visits today)
Close