Nezahtevna pot na Nanos – tudi za najmlajše

27 avgusta, 2021

Ko se peljemo po avtocesti proti morju Nanosa ne moremo zgrešiti. Pozdravi nas s svojo markantno lego in zdi se tako visoko in tako daleč.

A ta kraška planota, ki ločuje osrednjo Slovenijo od primorja, je primerna prav za vse vrste pohodnikov in ljubiteljev narave. Če naša kondicija in zmožnosti niso na najvišji ravni ali če se nam pri pohodu pridružijo naši najmlajši, potem predlagamo pohod od Eko koče Nanos (dobrih 800 m.n.v.) pa do Vojkove koče (1240 m.n.v.).

Več vrhov, še več poti

Nanos ima več vrhov, a najbolj priljubljen in tudi poznan je tisti pri Vojkovi koči, le streljaj od nje so oddajniki. Je najbolj izrazit nanoški vrh, ki se imenuje Pleša. Če bi radi prisopihali do tja brez (pre)velikega napora, potem si za izhodišče izberite Eko kočo Nanos.

Do nje pridemo po lepi asfaltirani cesti, ki se odcepi desno malo pred vasjo Podnanos (če se pripeljemo iz Razdrtega v smeri Vipavske doline). Ko se po približno 10 kilometrov vzpenjanja pripeljemo na “vrh”, bo takoj na desno makadamski dovoz do Eko koče Nanos in parkirišče.

Naprej pa peš …

Od tu se odpravimo peš, označena pot vzame slabi dve uri časa lahkotne hoje ali uro in pol malce hitrejšega koraka. Začetni gozdnati poti sledijo travnata območja, počasi pa se nam odpirajo čudoviti razgledi, ob lepem vremenu vse do morja.

Pot nas po dobri uri pelje tudi mimo izjemno razgledne cerkvice Sv. Hieronima, ki je bila zgrajena leta 1360 in se nahaja na nadmorski višini 1018 metrov. Tu naj bi bile prisotne prav posebne energije …

Od tu pot zavije rahlo desno, počasi se ji pridružujejo še druge pohodniške poti na nanoško planoto. Kmalu prispemo do Vojkove koče in le nekaj deset metrov naprej do oddajnikov, kjer je obvezen postanek ter uživanje v razgledu.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 298 times, 4 visits today)