NAMIG ZA IZLET: Kam se umakniti pred poletno vročino?

30 julija, 2021

Poleti se visokim temperaturam v Sloveniji težko izognemo, če pa se vseeno za kak dan ali teden želimo umakniti v malo hladnejše kraje, bo najbolje, da se odpravimo v gore ali pa v alpske doline. Med obojimi smo izbrali tri dobro poznane destinacije, kjer bomo v vročih dneh lažje zadihali.

Rogla in Lovrenška jezera

Rogla je od leta 1996 priznana kot klimatsko letovišče. »Blažilni učinki klime na nadmorski višini 1517 metrov v sončnih in zavetrnih legah ugodno vplivajo na zdravje in dobro počutje ter blažijo tegobe z dihali in alergijami,« povedo v podjetju Unitur. Temperatura tu tudi v času najhujše poletne vročine le redko preseže 23 °C, kar omogoča številne aktivnosti na prostem pa tudi kakovosten spanec.

Poglejte si vreme na Rogli TULE.

Rogla je, kot pravijo na destinaciji, prava izbira za vse, ki svoj življenjski slog povezujejo z aktivnim preživljanjem prostega časa v naravi. Kombinacija neponovljive narave, prijetne srednjegorske klime, številnih možnosti za šport, rekreacijo, zdravje in dobro počutje, pristnih kulinaričnih dobrot in nepozabnih doživetij v družbi gostoljubnih in nasmejanih domačinov ustvarja edinstveno priložnost za počitek in revitalizacijo.

Na izlet se lahko podamo na Lovrenška jezera, ki so nastala v ledeni dobi pred 8000 leti. 20 jezerc, ki jih napajajo zgolj padavinske vode, predstavlja največje visoko barje v Sloveniji. Dostopna so po krožni pohodni poti, ki traja 3 do 4 ure. Gre za srednje težko pot, ki je primerna tudi za nordijsko hojo in tek. Kopanje v jezerih ni možno, najbližja prenočitev pa je na uro in pol hoda oddaljeni Rogli.

Ledeniška dolina Tamar

V dolini Tamar se po podatkih Turizma Kranjska Gora julija in avgusta gibljejo med 12 in 25 °C. Tu in v Kranjski Gori nas pričakujejo doživetja Julijskih Alp. Turistična destinacija Kranjska Gora je alpska dolina, zato je pohodništvo najbolj priljubljena oblika aktivnih počitnic. “Možnosti je dovolj –od najlažjih in zložnih poti v izjemnem naravnem okolju, primernih za otroke, družine pa tudi za obiskovalce, ki si brez velikega truda želijo videti lepo naravo pa do resnih planinskih tur, ki zahtevajo izkušnje, primerno opremo in gorskega vodnika,” pravijo na Turizmu Kranjska Gora. Tu se najde za vsakogar nekaj – od aktivnega preživljanja počitnic do mirnega odkrivanja naravne in kulturne dediščine. Kranjska Gora pa je tudi raj za kolesarje.

Dom v Tamarju lahko spremljate na FB.

V gozd na Pokljuko

Neokrnjena narava in mir sta tisto, kar privabi goste na Pokljuko, kot povedo na Turizmu Bohinj. Tudi na Pokljuki nam poleti ne bo prevroče – povprečna temperatura se zadnjih nekaj let julija in avgusta giblje med 18 in 23 °C, letos dnevno temperatura doseže tudi več, a še vedno glede na razmere v vročinskem valu, zelo znosno.

Temperature na Rudnem polje lahko spremljate na ARSO.

Tu so tudi številne aktivnosti, ki jih planota z znamenitim Pokljuškim gozdom ponuja: gorsko kolesarjenje po pokljuških gozdovih in tudi bližjih hribih, nordijska hoja, pohodništvo (raziskovanje planin, obisk Pokljuškega barja, pohod v hribe (npr. Viševnik), nordijsko rolanje v športnem centru Triglav Pokljuka (Rudno polje), nočni pohodi z baklami, plezanje in ostale športne aktivnosti.

Pokljuka med svojimi obsežnimi iglastimi gozdovi skriva kar nekaj planin, ki jih kmetje iz bližnjih in daljnih vasi poleti uporabljajo kot pašnike za govedo in skrbijo za njihovo urejenost in obstoj. Na ‘živi planini’ Zajavornik delajo sir in ostale mlečne izdelke, tu pa si lahko privoščimo domače kislo mleko s čudovitim razgledom.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 217 times, 1 visits today)