Avtor IF 8:00 dop TURIZEM

Najlepša vaška jedra pri nas

Po letošnjem izboru Turistične zveze se z najlepše urejenimi vaškimi jedri pri nas ponašajo Šmartno v Goriških Brdih, Stara Fužina in Adergas.

Razgled na vinograde

Vas Šmartno predstavljajo strnjene hiše obdane z obzidjem na razglednem pomolu, katerega obdajajo vinogradi, oljčni nasadi in sadovnjaki. Vaško jedro je nanizano okoli baročne cerkve sv. Martina, katere zvonik je bil prvotno trdnjavski stolp. Bližnja hiša ob južnem obzidju je domovanje rodbine Mušič, iz katere izvira znani slovenski slikar in grafik Zoran Mušič.

V vasi je Hiša kulture, v kateri med drugim pripravljajo tudi pokušine briškega oljčnega olja, v Briški hiši pa si je mogoče ogledati nekdanjo opremo preprostega domovanj z ognjiščem. Vas še posebno oživi ob prireditvah Brda in vino ter ob martinovanju.

 

Fužinarstvo in planšarstvo

Stara Fužina je značilna alpska vasica v Triglavskem narodnem parku. Na čase cvetočega železarstva v Bohinju spominjata Zoisova graščina in nutnica pri Joštu, v kateri so tehtali železo. Tod je doma tudi dolga tradicija planšarstva in sirarstva, s katero se lahko seznanite v Planšarskem muzeju, ki je urejen v opuščeni sirarni. Z mlečnimi izdelki se lahko v vasi tudi okrepčate.

Krajevna zanimivost sta še delujoča Andrejčeva žaga in mlin, med starimi kmečkimi hišami pa vzbuja posebno pozornost z baročnimi freskami okrašena zunanjost Hlipove hiše. Vaško jedro v poletnih mesecih poživljajo številne prireditve, na dan sv. Štefana pa tu potekajo stari novoletni običaji.

Avtor: Mitja Sodja, Turizem Bohinj

 

V družbi samostana

Kraj Adergas zaznamuje nekdanji dominikanski samostan iz. 13. stoletja s cerkvijo okoli katerega so nanizane hiše, ki segajo tudi na okoliške griče. Težko si je zamišljati davno minule čase, ko je življenje utripalo predvsem za samostanskimi zidovi. Takrat naj bi nastalo ime, ki je najbolj verjetno popačenka nemških besed.

Današnja cerkev Marijinega oznanjenja je zgrajena v beneško baročnem stilu in je znana po tem, da na oltarju hranijo najstarejši Marijin kip na Slovenskem. Posebnost kipa je, da ga oblačijo. Premore kar 12 oblek, ki jih že vse od 14. stoletja menjajo glede na letni čas in praznike. Poleg kipa se cerkev ponaša še z bogato dediščino Kremserschmidtovih slik.

Foto: Igor Fabjan

 

(Visited 495 times, 1 visits today)
Close