Na potep po istrski vasici Smokvica

23 oktobra, 2021
IF
Foto: IF

Smokvica je ena izmed prijetnejših a manj znanih vasi Slovenske Istre, oddaljena nekaj več kot dvajset kilometrov iz Kopra. Menda je dobila ime po smokvah oziroma figah, saj so nekoč rasle na vsakem dvorišču. Sadeže boste našli tudi danes, če le pridete naokoli ob pravem času.

Staro kmečko naselje leži sredi manjšega kraškega polja. Nekoč je skozi dolino vodila prometna pot iz Čičarije preko Kubeda v Koper in Trst. Zaradi živahnega prometa se je razvilo gostinstvo, pa tudi kovaštvo in še nekaj obrti povezanih s prevozništvom. Mnogi domačini so odhajali na sezonsko delo v Trst in okolico, kjer so pridelovali zgodnjo sezonsko zelenjavo.

Obnovljena domačija

Gručasto naselje s kamnitimi hišami kaže značilno istrsko podobo. Pred pol stoletja je v vasi živelo okoli 200 prebivalcev, danes pa le še desetina. Najprivlačnejši del vasi je strnjen v okolici cerkve Sv. Magdalene, katere nastanek sega v sredino 15. stoletja.

Foto: IF

Ob enoladijski cerkvi stoji beneški tip zvonika. Le nekaj korakov stran se nahaja manjši trg s skupnim napajališčem. V okolici še kljubuje času nekaj najstarejših hiš. V njih sta bila bivalni in gospodarski del običajno pod isto streho, krito z opečnim korcem. Do zgornjih prostorov je vodilo zunanje stopnišče, ki se zaključi z lesenim hodnikom – baladurjem. Hiše so grajene tesno skupaj in mnoge imajo skupna dvorišča, ponekod še danes tlakovana s ploščatimi lomljenimi kamni – škrlami. Eden najlepših primerkov vaške arhitekture je obnovljena Bržanova domačija. Na domačiji je urejenih več razstavnih prostorov. Zanje skrbi vaško društvo Figaruola.

Krožna pešpot

Bržanova domačija in bližnja informativna tabla sta izhodišče za obisk krožne Zelene učne poti Smokvica. Dobre tri kilometre dolgo tematsko pot lahko prehodite v kakšni uri. V tem času boste spoznali značilno staro istrsko vas, avtohtono rastlinstvo in živalstvo, kamnine ter kraške pojave tega območja. Pot označujejo rumene puščice, na opazovalnih točkah pa vas bodo pozdravile barvite gobice.

 

 

 

 

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 161 times, 1 visits today)