Na Kozjansko – po poteh gradov in trgov

18 junija, 2020
Petra Nastran

Za tokratni izlet smo izbrali Kozjansko ter si podrobneje ogledali kraj Kozje, ki je eno najstarejših ter glavno naselje na Kozjanskem. Leži v Kozjanskem regijskem parku, pod pobočjem 625 m visokega Kozjaka, ob sotočju Bistrice in Bistrega grabna.

Foto: Občina Kozje
Foto: Občina Kozje

Na razpisu okoljskega ministrstva za izbor slovenske kandidature za nagrado Sveta Evrope za krajino je bila izbrana Občina Kozje, ki je kandidirala s projektom Travniški sadovnjaki in krajina. Izvajalec projekta pa je Kozjanski park iz Podsrede.

Dolga zgodovina

Kozje se prvič omenja že leta 1016, trške pravice je dobilo v 14. stoletju. Nad naseljem je nekoč stal grad Drachenburg, ki sodi med najstarejše gradove na štajerskem. Sredi 17. stoletja so ga opustili, ostanki razvalin pa so vidni še danes. V trgu se nahajajo slikovite hiše, ki predstavljajo dragoceno zapuščino, zaradi česar je trški del razglašen in varovan spomenik naselbinske kulture.

Foto: Občina Kozje
Foto: Občina Kozje

Kaj si lahko ogledamo?

Tu se bo za vsakogar našlo nekaj. Svojo radovednost boste lahko nahranili z ogledom muzejske učilnice Šola moje mame, zaporov v Kozjem, župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja in cerkve Svete Eme ter Kroflnovega mlina.

Grajska pot (Foto: Občina Kozje)
Grajska pot (Foto: Občina Kozje)

Če vas bolj mika naravna dediščina, se podajte po Grajski poti do ruševin gradu Drachenburg, se osvežite pri izviru Marof ali Kozorogovem izviru, ter se spočijte pod mogočno platano ob Dvorcu Kozje.

Foto: Občina Kozje
Foto: Občina Kozje

Tisti, ki ste željni gibanja, se lahko razgibate v fitnesu na prostem ali na Be smart igrišču. V Senzoričnem parku ob občinski stavbi pa lahko zavrtite lastno percepcijo in spoznate moč šepeta na razdalji tridesetih metrov.

Kozjansko – za ljubitelje gradov

Na Kozjanskem in v Obsotelju se nahaja precej gradov, ki so z nalogo krepitve obrambne linije nastajali od 10. stoletja dalje. Ohranili so se gradovi Pišece, Bizeljsko, Olimje in Podsreda – zadnja dva sta z leti dobila novo namembnost.

Grad Pišece je bil 350 let v lasti rodbine Moscon, katera je skrbela tudi za zelo lepo okolico gradu z vrtom, ribnikom ter eksotičnimi drevesi. V zadnjih letih je bil grad temeljito prenovljen.

Grad Bizeljsko je spadal pod dedno posest Eme Krške. Najbolj kaže poteze renesanse, so mu pa različni slogi dodali še druge elemente.

Grad Olimje stoji na vinsko turistični cesti, v njem pa se nahaja tretja najstarejša lekarna v Evropi. Zeliščarsko tradicijo so ponovno obudili patri minoriti leta 1990, začetniki pa so bili patri pavlinci že v 17. stoletju. V kraju najdete tudi čokoladnico.

Grad Podsreda je najbolje ohranjen romanski grad v Sloveniji. Njegovo srednjeveško jedro je skozi stoletja ostalo skoraj neokrnjeno. Stolp je urejen kot razstavišče, v pritličnih in polkletnih sobah je razstava stekla, dvorana pa služi koncertom.

Sklepna misel? Ni treba daleč, da vidimo in spoznamo kaj novega … 

 

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 471 times, 5 visits today)