Na Goričko – grad Grad v Gradu je največji slovenski grad

10 julija, 2020
Petra Nastran; foto: Petra Nastran

Na izletu v Prekmurje sem prišla v stik z veliko na-ključ-ji in eden izmed njih je bil tudi ta, da sem prvič slišala za največji slovenski grad.

 

Pot me je iz Murske Sobote vodila v smeri Cankove in Rogašovcev, šla sem še skozi zelo urejeno vas, Kuzmo, se peljala še naprej proti tromeji Slovenija – Madžarska – Avstrija, oznake pa so me vodila v kraj Grad.


Blagodejni angleški park

Pripeljala sem se v senco mogočnega gozda, parkirala ter se skozi drevored odpravila proti gradu. Že drevored me je očaral in za kratek čas sem posedela na leseni klopi. Takoj sem se zelo prijetno počutila, kraj me je prevzel s svojim mirom in hladnim zavetjem starih dreves, od katerih so tu platane, tulipanovci, hrasti, rdeče bukve, gabri, sofore ter drugi. V parku in na grajskem dvorišču se nahajajo močne energetske točke.


365 sob

Grad Grad stoji v naselju Grad na Goričkem in je najbolj obsežen grajski kompleks v Sloveniji in ima po legendi 365 sob. Stoji na trdni skali vulkanskega porekla, v njem se nahajajo ogromne kleti in ječe.


Zgodovina

Grad je sezidal viteški red templarjev, ki so tu gospodarili v času križarskih vojn. Ozemlje okrog današnjega Gradu je vključil v madžarsko državo kralj Bela III. in ga leta 1183 podaril cistercijanskemu samostanu v Monoštru. Kmalu je prešlo v last različnih madžarskih fevdalnih rodbin, ki so nepretrgoma gospodarile na območju od Grada, tedanje Gornje Lendave, vse do Murske Sobote. Leta 1945 je bil grad v zaključnih bojih opustošen in izropan. Po 2. svetovni vojni je bila v njem nastanjena sovjetska vojska, nato so stavbo nacionalizirali. Nekaj časa so v gradu bili upravni prostori, v njem so se naselili ljudje. Leta po vojni so bila usodna za grajsko opremo, njegovi mogočni zidovi so bili prepuščeni propadanju.


Zanimiva arhitektura

Baročni grad je zares nekaj posebnega – zaradi oblike grajskega hriba ima neobičajno obliko notranjega dvorišča z višjim zahodnim in nižjim vzhodnim nivojem. Znotraj obzidja je globok vodnjak, ima tudi lep cvetlični vrt z ribnikom ter kapelo. Vrt je primeren za počitek, meditacijo, nekaj hladnih trenutkov v vročem dnevu.

Danes se grad obnavlja s pomočjo programa Phare. V grajskih prostorih se nahaja sedež Krajinskega parka Goričko in Informacijski center Krajinskega parka treh dežel. V pritličnem delu so predstavljene delavnice domače obrti in prostori, ki služijo predstavljanju parka in lokalnih posebnosti.


Pojdite na izlet v Grad

Z obiskom sem si pričarala nepozabno doživetje v tem odmaknjenem koncu Slovenije. Njegovi zidovi popeljejo v nek drug čas, mogočno zidovje da slutiti razgibano zgodovino. Spoznala sem celo gospo, ki se je v gradu rodila in nato še poročila. Nenačrtovane stvari se tolikokrat izkažejo za nekaj najboljšega in grad Grad mi ostaja ljub ter večen spomin. Se vrnem.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 678 times, 7 visits today)