Na dopust s hišnim ljubljenčkom

15 junija, 2020
Na dopust s hišnim ljubljenčkom

Preden greste na dopust (in ne zadnji dan pred odhodom), se pozanimajte, ali so ljubljenčki na vaši počitniški destinaciji sploh dovoljeni. Če niso, potem nimate druge možnosti, kot da zanj poiščete varstvo, ali pa zamenjate kraj dopustovanja.

Pomislite tudi na svojega ljubljenčka – ali je dopust, ki ste si ga zamislili, res primeren zanj? Se bo pes počutil dobro, in ali ima mačka kakšno možnost pobega? Za živali v kletkah to niso tako pomembna vprašanja, še vedno pa premislite, ali bo zajček, navajen miru in tišine, vseeno preveč šokiran zaradi hrupa in nemira, če greste recimo v kamp?

 

Informacije so pomembne.

V Sloveniji morajo biti psi čipirani, pa tudi vse več lastnikov mačk se odloča za to. Tako je rešena marsikakšna težava, če se pes ali mačka na dopustu izgubi. A ker vseeno nima vsak naključni mimoidoči bralca čipov, je ovratnica z imenom in telefonsko številko lastnika precej bolj opazna. Pri tem pazite, da je ovratnica lahko snemljiva – tako se lahko pes ali mačka hitro reši, če se kam zatakne.

 

Ne pozabite na potrebščine.

Tako kot pri otrocih je tudi pri živalih treba s seboj vzeti malo več kot le stvari zase. Ne pozabite na povodec (in morda tudi oprsnico) za psa, na oprsnico za mačko, z vami mora tudi posoda z vodo in voda, nekaj hrane, tablete proti slabosti (večinoma za pse), vrečka za iztrebke … In to zgolj samo za na pot! Ko prispete na cilj, se bo vaš ljubljenček precej hitreje počutil kot doma, če boste s seboj imeli njegove igračke, posteljo in posode za hrano in vodo. Pri mački seveda ne pozabite na njeno ‘stranišče’ in pesek, da bo prepoznala domač vonj. Dobro je, da vzamete s seboj tudi krtače, saj lahko pes in mačka izgubljata več dlake kot po navadi – malo zaradi stresa, nekaj zaradi poletne vročine. In če potrebuje vaš ljubljenček kakšna zdravila, jih vzemite s seboj.

 

Pot brez nezgod.

Če boste na počitnice odpotovali z avtom in s seboj vzeli psa ali mačko, poskrbite, da bo potovanje zanje čim udobnejše. Večkrat se ustavite, psa peljite na sprehod in mu dajte svežo vodo. Tako zanj kot za vas je dobro, da klima v avtu ni nastavljena na prenizko temperaturo – kaj hitro se lahko zgodi, da je šok zaradi temperaturne razlike ob izstopu iz vozila prehud. Morda je celo bolje, da potujete zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature znosnejše. Pazite tudi na varnost med potovanjem – pes ali mačka naj bo v kletki ali privezan s posebno opasnico.

 

Pazite na obnašanje svojega ljubljenčka.

Dopust res pomeni brezskrbnost, a če vzamete s seboj svojega ljubljenčka, potem je vseeno treba poskrbeti, da ne bo zašel v kakšne težave. Nanj morate vedno paziti in biti pozorni, kaj počne – ne samo, da se kaj ne zgodi njemu, pazite tudi, da ne škodi drugim. Poleg tega pa pospravite za njim – naj bo to pasji kakec ali dlake v vaši nastanitvi.

Kamorkoli in kakorkoli se boste že odpravili z ljubljenčkom, naj bosta varnost in dobro počutje ljubljenčka na prvem mestu. Le tako bo dopust zares sproščen, povratek domov pa prijeten.

 

Jerneja Faletič, DZZŽ

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 90 times, 1 visits today)