Mogočna Žička Kartuzija z zdravilnim zeliščnim vrtom

12 junija, 2020

Mogočna Žička Kartuzija, nekdanji samostan kartuzijanskega verskega reda, leži blizu vasi Žiče v občini Slovenske Konjice. 

Že v zlati dobi bivališča menihov, so bili okrog stavbe urejeni bogati zeliščni vrtovi, polni znanja in modrosti menihov. Ti so prvenstveno skrbeli za bolne sobrate in kasneje za okoliške prebivalce. Imeli so hišno lekarno, gojili zdravilne rastline in izdelovali zdravila. Ohranil se je rokopis »Knjige zdravil« samostanskih lekarnarjev, kjer so zapisani tudi recepti rimskega zdravnika Galena.

Tradicijo zeliščarstva je obudila družina Iršič.

Zeliščarska izkušnja danes

Že pred vhodom v kartuzijo je postavljen zeliščni vrt, zasnovan na podlagi nekdanjih kartuzijanskih vrtov. V njem se nahaja več kot petdeset vrst zdravilnih rastlin in gabrov gaj, obdan z nasadom šipka.

Obrambni vrt samostana hrani zeliščne dobrote (čaje, mazila, namaze, napitke) znamke Zelišča Žičke kartuzije. Na voljo so vam tudi kristali. Po predhodni najavi se lahko udeležite degustacije ter izveste koristne informacije o zdravem načinu prehranjevanja.

Zgodovina – narava – prihodnost

Obisk starodavne Žičke kartuzije in zeliščnega vrta vas bo napolnil s svežim vetrom, svojega duha boste napolnili z radostjo ter doživeli pristen stik z bogastvom preteklosti in narave.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 500 times, 2 visits today)