Modra zastava letos za 11 naravnih kopališč

16 junija, 2020

Okoljski znak modra zastava, ki ga je letos prejelo 11 naravnih kopališč in 2 marini, je odslej vključen v Zeleno shemo slovenskega turizma kot trajnostni znak, kot osnova za pridobitev znaka Green Beach.

Nad programom Modra zastava, ki v Sloveniji prozadeva uveljavljati načela trajnostnega upravljanja in samega razvoja trajnostnega turizma, bdi društvo Doves: “Za zaščito obalnega okolja, kvaliteto kopalne vode, zagotavljanje varnosti in dostopnosti za vse: Program Modra zastava predstavlja resno in globoko zavezo tako za ljudi kot za okolje.”

Zelene destinacije vse bolj iskane

“Turizem se ne glede na stalen razvoj sooča z vrsto tveganji, med katerimi so tudi podnebne spremembe. Turisti vedno pogosteje iščejo zelene, odgovorne destinacije. Okoljski znak Modra zastava je pokazatelj (eko)kakovosti turistične destinacije, kot prepoznani okoljski znak pa slovenskih občinam in turističnemu gospodarstvu daje priložnost za promocijo turistične destinacije. Program Modra zastava povezuje javnost z njeno okolico in pri javnosti spodbuja okoljsko zavedanje s pomočjo okoljsko izobraževalnih aktivnosti, stalnim informiranjem o biotski raznovrstnosti, občutljivih ekosistemih ter okoljskih pojavih,” pravijo v društvu.

Ta okoljski znak pa odslej podpira tudi Slovenska turistična organizacija. “Ponosni smo na razvoj trajnostnih programov društva Doves-fee Slovenia in na dejstvo, da sta tako program Modra zastava kot tudi program Zeleni ključ kot priznana certifikacijska trajnostna znaka vključena v Zeleno shemo slovenskega turizma,” je ob tem povedal nacionalni koordinator programov Modra zastava in Zeleni ključ Boris Šušmak.

Morske plaže, pa tudi gorenjske

Največ modrih zastav bo v občini Piran:

  • centralna plaža
  • kopališče Terme Krka Strunjan,
  • kopališče Meduza,
  • Salinera Strunjan,
  • St. Bernardin,
  • kopališče Vile Park Bernardin in
  • kopališčeKampa Lucija.

V Izoli bo modra zastava obešena v Simonovem zalivu, V Kopru pa na kopališču Mokra Mačka. Modre zastave sta prejela tudi Šobčev bajer v občini Radovljica in grajsko kopališče Bled.

Od marin sta modri zastavi prejeli marini v Portorožu in Izoli.

Tudi letos so podelili dve posebni priznanji za izvedene okoljske aktivnosti kopališč in marin, prejeli sta ju podjetje Šobec za razstavo o prostoživečih pticah in Istrabenz Turizem za aktivnost opazovanja narave in morskih živali, namenjeno otrokom.

Vir: STO, Doves

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 79 times, 1 visits today)