Menina planina – skriti vrh Tuhinjske doline

30 maja, 2020
Š.Š.

Menina planina je ime dobila po menihih iz samostana v Gornjem Gradu, ki so imeli tu svojo posest. Menihov že dolgo ni več, ostala pa je neokrnjena narava, kamor seže pogled. Pravijo ji tudi skriti vrh Tuhinjske doline.

Vsakdo, ki je na Menini planini že bil, se zagotovo vrne. Če mu le ugaja visokogorski svet pašnikov in predvsem miru, ki ga je na sosednji Veliki planini ali Krvavcu včasih treba iskati kar z lupo. Edinole enkrat ali dvakrat na leto, ko se na Menini zgodi Planinski praznik in ko je na Bibi planini veselica (oboje običajno v mesecu juliju), se zdi, da se gor poda vsa dolina.

Foto: Simon Podgoršek
Foto: Simon Podgoršek

Poti sicer vodijo večinoma po gozdu in zato niso preveč razgledne, je pa vse poplačano, ko dosežemo najvišji vrh – Vivodnik, ki pohodnika nagradi s čudovitim razgledom na osrednji del Kamniških Alp.

Foto: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Foto: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

Menina planina je predalpska kraška planota v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki se dviga od 1200 do 1450 metrov nad morjem.  Na jugu meji na Tuhinjsko dolino, na severu na dolino Drete, na zahodu na prelaz Črnivec, na vzhodu pa Dobroveljska planota. Simbolno je Menina planina meja med Kranjsko in Štajersko in tudi obiskovalci jo, sodeč po dialektu, zastopajo z obeh strani.

Sprehod od Bibe planine do doma na Menini planini

Izhodišč in poti do vrha je veliko. Najbolj zagrizeni pohodniki se bodo do Doma na Menini planini odpravili iz Črnivca, Gornjega Gradu ali katere izmed tuhinjskih vasic. Najbolj pogosto pa pohodniki izberejo sprehod od Bibe planine (ta se nahaja na JZ delu planote) do Doma na Menini planini. Ta je primeren za vse, ki so vsaj malce vajeni hoditi, traja 45 minut, pot se rahlo vzpenja, na njo pa se lahko podamo tudi z otroškim vozičkom.

Foto: Simon Podgoršek
Foto: Simon Podgoršek

V poletnih mesecih nam bodo družbo delale krave, pot nas vodi mimo manjšega jezera Biba, ki je (kot tudi bližnje jezero Jespa) zaščiten kot naravni spomenik. Če ostane še kaj energije, se od doma podajte še na bližnji Vivodnik, vzelo bo le 15 minut časa, nagrada pa bo že omenjen razgled.

Prijeten hlad tudi za vroče poletne dni

Do Doma na Menini planini se sicer lahko pripeljemo tudi z avtom. V poletnih mesecih sem prav zato pred neznosno soparo v dolini pobegnejo družine z dojenčki in majhnimi otroki, ki si na prostranem travniku pred domom pogrnejo odejico in tu v prijetnem hladu preživijo najbolj vroče ure. Ob okusnem domačem štrudlju, po katerem zadiši iz doma se, preverjeno, da zdržati!

 

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 1.038 times, 7 visits today)