Avtor Petra Nastran 8:02 pop TURIZEM

Menina planina – obsežni pašniki in čudoviti razgledi

Čudovit izlet za vse letne čase. Na poti pa najdete celo kopalnico. Le pojdite raziskovat ter se pustite presenetiti. J

Menina planina leži med dolino Drete (Gornji Grad) na severu, Tuhinjsko in Motniško dolino na jugu, prelazom Črnivec na zahodu in prevalom Lipa na meji z Dobrovljami na vzhodu.

Po nekaj letih je bil spet čas za obisk te predalpske zakrasnele planote v Kamniško-Savinjskih Alpah. Vedela sem, da je strma, a ne da je strma tako zelo. Tokrat vožnje v eno smeri dve uri, hoje pa tri. Se držim pravila, da se ne vozim dlje, kot hodim. Pazite na Črnivcu, kjer je popolna zapora – sama sem se zaradi morala obrniti in preko Podvolovljeka, Luč ter Ljubna ob Savinji le prispela na izhodišče v Gornji Grad.

Po menihih iz tukajšnjega nekdanjega benediktinskega samostana planina nosi svoje ime.

Prek 1.500 metrov nad morjem

Najvišji vrh planote je Vivodnik (1.508 m). Planina se v smeri S-J razteza na 10, v smeri V-Z pa kar na 20 kilometrov. Površino planine pokrivajo obsežni pašniki. Sestavljajo jo apnenčaste kamenine in dolomit, zato je na njeni površini moč opaziti veliko vrtač in brezen, med njimi je največje brezno Jespa, ki leži v bližini planinskega doma.

Razgledi so veličastni. Vidite Posavsko hribovje z Veliko planino, vrhove Kamniško-Savinjskih Alp, Škofjeloško pogorje, Jelovico in del Julijcev, od zahoda proti severu se dvigajo Olševa, Raduha, Peca, nad Gornjo Savinjsko dolino Golte, za njimi pa Uršlja gora, Paški Kozjak in Pohorje. Vidijo se tudi Snežnik, Trnovski gozd in Medvednica (vrh Sljeme) nad Zagrebom.

(Visited 457 times, 1 visits today)
Close