11:36 dop TURIZEM

Kranj nov prejemnik platinastega znaka Slovenia Green Destination

Kranj ni le Evropska destinacija odličnosti 2023, temveč je leto začel še s prejemom platinastega znaka Slovenia Green Destination.

Kranj je leta 2021 pristopil k Zeleni shemi slovenskega turizma in ob tem prejel zlati znak. Konec lanskega decembra je potekala ponovna presoja, na podlagi katere so zaradi trajnostnih praks v destinaciji postali prejemnik znaka Slovenia Green Destination platinum.

Presoja je, kot pove Slovenska turistična organizacija, potekala v šestih kategorijah: destinacijski management, narava in pokrajina, okolje in podnebje, kultura in tradicija, družbena klima ter poslovanje turističnih podjetij.

S povprečno oceno 9,2 od možnih 10 se je Kranj pridružil petim platinastim destinacijam v Sloveniji: Bohinju, Ljubljani, Čatežu in Brežicam ter Laškemu.

Najvišjo oceno (10,0) so v Kranju dosegli v kategoriji Kultura in tradicija, najnižjo (8,3) pa v kategoriji Okolje in podnebje.

Presojevalci so med številnimi aktivnostmi, ki jih v Kranju izvajajo Mestna občina Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj ter ostali deležniki, izpostavili nekaj primerov dobrih praks:

  • vključitev Kranja v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030 ter zasledovanje strategije podnebne nevtralnosti;
  • sistem za izposojo koles KRsKOLESOM;
  • Kranjska dolga miza, kot primer trajnostnega kulinaričnega dogodka, na katerem sodelujejo lokalni ponudniki;
  • Zeleni pingvin, s katerim občina spodbuja trajnostni način življenja že pri osnovnošolcih;
  • števec obiskovalcev in spremljanje obiska na območju Bobovka;
  • področje e-mobilnosti.

Vir: slovenia.info

(Visited 66 times, 1 visits today)
Close