Avtor in foto: Petra Nastran 6:54 pop TURIZEM

Krajinski park Ljutomerski ribniki – Jeruzalemske gorice

V Prlekiji, v naselju Podgradje, se nahaja 10 ribnikov v skupni površini 7,20 ha.

So del Krajinskega parka Ljutomerski ribniki – Jeruzalemske gorice, ki obsega 1.345 ha. Ribniki se raztezajo do vasi Slamnjak, v njih pa vzgajajo krape, ščuke in smuče.

Ribniki nudijo prijeten sprehod za vso družino, saj je pot ravninska, lahko posedite ob vodi in se naužijete glasov narave.

Kje začeti raziskovanje?

Zapeljete se v Ljutomer, kjer sledite cesti proti Ormožu, in zavijete levo proti Podgradju, kjer je začetek pešpoti. Levo ob cesti, tik ob ribniku, je manjše neoznačeno makadamsko parkirišče, kjer lahko pustite avto.

Ko sem bila tukaj v mesecu maju, so mi koncert priredile žabe, pridružile pa so se jim tudi raznolike ptice, nekje sta plesala laboda.

Izleti v okolici

Če vas po sprehodu ob ribnikih zamika še kakšen dodatni izlet, priporočam ogled krajev, ki se nahajajo na poti od Ljutomera do Ormoža. Prva vas, skozi katero greste, so Železne dveri, kjer je nekdaj stal razkošen vinogradniški dvorec za potrebe cerkvenih dostojanstvenikov. Jeruzalem nosi sveto ime in ko boste tam, boste vedeli zakaj.

To je dežela bogate kulinarike, vrhunskih vin, vinskih teras, klopotcev ter bogate kulturne, naravne in etnološke dediščine. Pokrajina priča o tem, kako lahko človek s svojim delom preoblikuje naravno okolje. Ta delo Slovenskih goric je v celoti delo človeških rok, a ima kljub temu status krajinskega parka.

Mene je dežela očarala že prvič, in od takrat se vedno znova vračam, ter se čudim vsem lepotam, ki so bile podarjene temu delu sveta.

(Visited 45 times, 4 visits today)
Close