1:15 pop TURIZEM

Kje lahko uživate v najčistejših kopalnih vodah v EU?

Po nedavnem poročilu Evropske agencije za okolje je okoli 85 % kopališč v EU v odličnem stanju.

Prejšnji teden je Evropska agencija za okolje (EEA) objavila letno poročilo o kakovosti kopalnih voda v Evropski uniji. Poročilo kaže, da je bilo leta 2021 skoraj 85 % evropskih kopališč, tako obalnih kot celinskih, ocenjenih kot »odličen« standard kakovosti vode.

Najčistejše kopalne vode v Avstriji?

Ne glede na to, ali se to poletje odpravljate za grško plažo, avstrijsko jezero ali nemško reko, lahko to storite z zaupanjem, da je voda čista. Leta 2021 so bile štiri države, kjer je bilo 95 % kopalnih voda razvrščenih kot odlične. To so bile Avstrija, Grčija, Malta in Hrvaška.

Avstrija je tu vsekakor najbolj izstopajoča, saj gre izključno za celinske vode, za kar 97,7 % lokacij pa je veljalo, da imajo odlično, čisto kopalno vodo.

Slabša kakovost voda …

Na drugi strani pa je šest držav, kjer je 3 % ali več kopalnih voda slabe kakovosti. To so Estonija (dve lokaciji – 3,1 %), Francija (99 lokacij ali 3,0 %), Nizozemska (34 lokacij ali 4,6 %), Latvija (dve lokaciji ali 3,6 %), Slovaška (ena lokacija ali 3,1 %) in Švedska (16 lokacij ali 3,5 %).

Preverite na spletu

Preverite, kako čista je kopalna voda na plaži, ki jo boste obiskali med počitnicami?
EEA je uvedla spletno orodje, s katerim si lahko ogledate vsa registrirana kopališča po Evropski uniji in preverite oceno kakovosti kopalnih voda.

(Visited 212 times, 1 visits today)
Close